Kuva: Fotolia

Miesflunssa on todellinen! "Virukset haluavat tappaa miehet, eivät naisia"

14.12.2016 09:28 - Rea Tallgren

Miehiä on helppo pilkata siitä, että he menevät heikkoon kuntoon ollessaan kipeitä. Tosiasiassa pilkkaaminen kannattaisi lopettaa tähän paikkaan.

Miehiä on jo pidempään pilkattu siitä, että he tuntuvat kestävän sairauksia naisia heikommin ja että esimerkiksi naiselle tavalliselta vaikuttava flunssa vie miehen vuodepotilaaksi hetkessä. Nimitys "miesflunssa" onkin vakiintunut käyttöön viimeisten vuosien aikana ja sillä onkin tapana pilke silmäkulmassa hieman pilkata miesten heikkoa flunssansietokykyä. 

Royal Holloway Universityn tutkijat ovat nyt saaneet selville, että miehiä on kenties pilkattu miesflunssasta aivan turhaan; heidän mukaansa virukset nimittäin vaikuttavat voimakkaammin miehiin. 

Nature Communications -julkaisussa päivänvalon nähneen tutkimuksen toteuttajat selittävät asian näin: naiset ovat viruksille arvokkaampia kantajia kuin miehet, koska naisilla on potentiaalia tartuttaa viruksia useampiin ihmisiin esimerkiksi äitiyden kautta.

- Virukset pyrkivät siis pitämään huolen siitä, että naiset eivät "vahingoitu niistä", vaan levittävät niitä edelleen esimerkiksi synnyttämisen ja imettämisen keinoin, tohtori Francisco Úbeda School of Biological Sciencesista Royal Hollowaysta selittää.

Aikaisemmin on jo tutkittu, että miesten ja naisten immuunisysteemit eroavat toisistaan ja tautien erilaiset vaikutukset eri sukupuoliin on selitetty täten. Tuoreen tutkimuksen valossa kyse onkin kuitenkin siitä, että virukset jylläävät voimakkaammin miesten kehoissa, haluten aiheuttaa enemmän vahinkoa. Miehet eivät ole viruksille yhtä arvokkaita kuin naiset, koska he voivat tartuttaa viruksen heikommin ja harvemmille, toisin kuin äidit, joiden on mahdollista tartuttaa niitä useammin tavoin.

Virukset harrastavat julmaa luonnonvalintaa - niistä vahvin ja ovelin selviää - eli siksi ne eivät halua naisten tulevan todella sairaiksi, jotta naiset kantaisivat ja levittäisivät niitä edelleen huomaamattaan - toisin kuin miehet. 

Lue myös: Iskikö flunssa? Sänkyyn jääminen ei välttämättä olekaan hyvä ratkaisu

Lue myös: Flunssapotilaan eeppinen moka naurattaa netissä - ei haistanut ulostetta ennen kuin...

Lue myös: Iskikö flunssa? Vinkit, joiden avulla paranet nopeammin

Lähde: Telegraph

Kilpailut

Uusimmat