Kuva: Fotolia

Psykopaatteja on tutkitusti kahdenlaisia - toiset tuhoisia, loput hyviä tyyppejä

13.06.2016 13:45 - Senni Loikala

Tutkimuksen mukaan osa psykopaateista on oikeastaan ihan hyviä tyyppejä!

Kaikki psykopaatit eivät ole samanlaisia, selviää saksalaisesta Bonnin yliopiston tekemästä tutkimuksesta. Siihen osallistui noin 160 henkilöä, jotka vastasivat persoonallisuutta määrittävään kyselyyn. Lisäksi osallistujien kollegat kertoivat tutkijoille, millaisia osallistujat olivat työtovereina.

Journal of Management -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta selvisi, että osa psykopaateista on oikeastaan hyviä tyyppejä. Lue alta, miten tunnistat hyvän ja pahan psykopaatin.

Tyyppi 1: "Pahikset"

Näitä psykopaatteja leimaa itsekeskeinen impulsiivisuus. Heidän itsekontrollinsa on heikko, eivätkä he pysty samaistumaan toisiin ihmisiin.

Kyseisen psykopaattityypin työkaverit eivät yleensä pidä työskentelystä hänen kanssaan. Hän voi saada aikaan tuhoa työssään ja hänen suorituskykynsä on heikko, eikä häntä pidetä kovin avuliaana. Kyseiset piirteet ovat hallitsevia, olivatpa vuorovaikutustaidot kuinka hyvät tai huonot tahansa.

Tyyppi 2: "Hyvikset"

Tämän tyypin psykopaatteja kuvataan pelottomiksi hallitsijoiksi. He tahtovat saavuttaa päämääränsä, eivätkä he piittaa tekojensa seurauksista. He pystyvät sietämään stressiä erittäin hyvin.

Jos tämän tyypin psykopaatteja on siunattu sosiaalisilla taidoilla, kuvataan heitä yleensä työpaikoilla avuliaksi, yhteistyökykyisiksi ja miellyttäviksi ihmisiksi.

”Ihmiset, jotka hallitsevat tilanteita pelottomasti, voivat olla epäitsekkäitä arjen sankareita, kuten hengenpelastajia, hätätilanteiden lääkäreitä tai palomiehiä”, tutkija Gerhard Blickle kertoo.

Lähteet: Bonnin yliopiston verkkosivut ja PsyBlog

Lue myös: Epäiletkö tutullasi luonnehäiriötä? Helppo testi paljastaa, oletko oikeassa

Kilpailut

Uusimmat