Kuva: AOP / Tomi Natri

Esa Tikkanen kertoo, kuinka "tiki-talk" sai alkunsa - "Gretzky kävi kuumana"

28.05.2023 18:15 - Lauri Kujanpää

Tikkanen kertoo Sunnuntaibrunssi-ohjelmassa kattavasti legendaarisesta urastaan jääkiekon parissa.

Viisi Stanley Cup -voittoa, MM- ja olympiamitalin urallaan muun muassa saavuttanut Esa Tikkanen, 57, on yksi suomalaisen jääkiekon legendoista. Jo nuoruudesta asti Tikkanen oli hyvin päättäväinen jääkiekon suhteen.

- Ensimmäinen tähtäin oli päästä SM-liigaan, josta maajoukkueeseen ja josta NHL:ään. Wayne Gretzky tuli aikoinaan pelaamaan Suomeen ja olin hänen mailapoikansa. Ei siitä mennyt kuin neljä vuotta, niin pelasimme samassa ketjussa, Tikkanen muistelee Sunnuntaibrunssi-ohjelmassa juontaja Esko Eerikäiselle.

Edmonton Oilersissa Tikkanen muodosti yhdessä Jari Kurrin ja kaikkien aikojen parhaana jääkiekkoilijana pidetyn Wayne Gretzkyn kanssa tehokolmikon, joka oli joukkueensa kivijalka.

- Jo ensimmäinen kausi oli ihan uskomaton. Tajusimme heti, että nyt mennään päätyyn asti, Tikkanen sanoo.

Tikkanen oli kova suustaan ja huutelikin kanssapelaajille kaikkea mahdollista suomen, ruotsin ja englannin sekoituksella, joka sai myöhemmin termin "tiki-talk".

- Kukaan ei ymmärtänyt mitään ja kaikki huippupelaajat pyörittelivät päätään, että mitä tuo suomalainen höpöttää. Tiki-talk sai alkunsa Wayne Gretzkystä, kun Gretzky myytiin Los Angelesiin ja minun täytyi olla samaan aikaan jäällä, kun kohtasimme. Suustani vain pääsi kaikenlaista ja Wayne kerran kääntyi ja löi minua mailalla päähän, Tikkanen muistelee.

- Saimme ylivoiman ja tein maalin. Kun Wayne tuli jäähyaitiosta, niin sanoin "Nice Job, Wayne!" ja ai että hän kävi kuumana. Loppu onkin historiaa, sillä jouduin tämän jälkeen aina pitämään huippupelaajia kentällä aisoissa ja huutelemaan, mitä sylki suuhun tuo, Tikkanen nauraa.

Kuuntele Sunnuntaibrunssi-ohjelmaa suoraan Podplaysta.

Voice.fi, Radio Nova, Radio City ja Podplay ovat osa Bauer Mediaa.

Lue myös: Vesa-Matti Loirin julkaisema kaverikuva sai somen sekaisin: "Kolme Suomen päällikköä"

Lue myös: Kanadalaisen suosikkisarjan näyttelijät änkesivät fanikuvaan Esa Tikkasen kanssa - katso

Juttu julkaistu alun perin 4. huhtikuuta 2022. 

Kilpailut

Uusimmat