Kuva: Shutterstock
Pienillä muutoksilla voit välttää kärpäsen toukat biojäteastiassa
Biojäteastia houkuttelee kesäisin kärpäsiä.
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY neuvoo, miten pienillä muutoksilla voi pitää biojäteastian tai kompostorin hallinnassa. Usein toukat katoavat itsestään säiden viilennettyä, mutta siihen asti niiden lisääntymistä voi torjua tekemällä astiasta niille vähemmän houkuttelevan.
Toimi näin
1. Huolehdi biojäteastian siisteydestä. Biojäteastian voi pestä tyhjennyksen jälkeen ja ainakin reunat ja kannen sisäpuoli kannattaa pyyhkiä. Kärpäsen munia, toukkia ja koteloita voi myös valella kuumalla vedellä, jolloin ne tuhoutuvat.
2. Lajittele biojätteet mahdollisimman kuivana. Voit laittaa esimerkiksi esimerkiksi kananmunakennon tai vessapaperihylsyn palasia biojätepussin pohjalle imemään ylimääräistä kosteutta. Usein myös auttaa, jos ilma pääsee kiertämään pussin ympärillä. Kansi ei ole pakollinen.
3. Sulje biojätepussit ennen kuin heität ne biojäteastiaan. Tämä vähentää hajuhaittoja ja vaikeuttaa kärpästen pääsyä jätteiden kimppuun. Erityisesti eläinperäiset tuotteet houkuttavat kärpäsiä. Kääräise siis esimerkiksi kalanperkeiden ympärille lisäksi sanomalehteä.
4. Mieti, pitäisikö biojäteastian tyhjennysväliä lyhentää kesän ajaksi. Voit olla jäteastioiden noutotiheyksistä yhteydessä seutusi ympäristöpalveluihin.
5. Pääset biojätekompostorissa olevista kärpäsistä ja niiden toukista eroon, kun käännät ne kompostin kuumaan keskiosaan. HSY:n mukaan yli 42 asteen lämpötila tappaa toukat. Myös kompostorin kantta ja sisäseiniä voi valella kuumalla vedellä.
Haiseva kompostori voi houkutella kärpäsiä. Jos komposti haisee, sekoita sitä ja lisää reilusti seosainetta. Hautaa myös eläinperäiset jätteet syvemmälle.
Lue myös: Tiedätkö, miten vanhentuneet tai käyttämättä jääneet lääkkeet pitäisi kierrättää?
Lue myös: Missä päin Suomea myydään ja ostetaan eniten käytettyä tavaraa?
Lähde: HSY