Kuva: Shutterstock

Joululiikenne alkaa tänään - Fintraffic ennustaa pahimmat ruuhkahuiput

22.12.2022 12:15 - Minttu Tikkanen

Liikenteessä täytyy pysyä rauhallisena ja virkeänä.

Joulu on yksi vuoden pahimmista liikenneruuhkan ajankohdista, kun suuri osa suuntaa eri paikkakunnille kotikonnuille sekä sukuloimaan. Fintraffic ennustaa, että ruuhkilta ei tänäkään vuonna vältytä, mutta hyvällä ennakoinnilla ne voi yrittää välttää omalla kohdallaan.

Fintraffic ennustaa tiedotteessaan, että joululiikenteen pahimmat ruuhkahuiput osuvat vasta aatonaatolle noin kellonaikoihin 12-18. Pohjoisessa ruuhkatunnit jatkuvat vielä myöhempääkin, kun väestö suuntaa etelästä pohjoiseen. Etenkin valtateiden 3 ja 4 välillä Helsinki–Tampere sekä Helsinki–Heinola odotetaan ruuhkautuvan. Matkaan kannaattaakin mahdollisuuksien mukaan lähteä jo tänään torstaina, joka on rauhallisempi matkapäivä, joskin liikenne vilkastuu tavanomaisesta jo torstai-illan aikana.

Paluulikenne käynnistyy arviolta 25. päivä iltapäivästä. Vauhdikkaimmillaan se puolestaan on tapaninpäivänä 26. päivä. Silloin vilkkainta on jälleen valtateillä 3 ja 4, mutta toisin päin eli etelän suuntaan. Myös valtatiellä 9 välillä Orivesi–Tampere voi ilmetä ruuhkia. 

Olosuhteita ei helpota se, että osassa maata ajokeli saattaa olla haastava.

- Matkaa suunnitellessa muistaa kannattaa, että jouluna liikenteeseen vaikuttaa kaikkein merkittävimmin vallitseva keli- ja säätilanne. Tämän hetken ennusteiden mukaan kelitilanne on jouluna osassa maata vaikea, Fintrafficin liikennekeskuspäällikkö Eero Sauramäki muistuttaa.

Jouluruuhkat vaativat malttia ja turvavälejä

Kun liikenteessä on paljon menijöitä, korostuu kuskin huolellisuus. Omasta valppaudesta kannattaa pitää kiinni lähtemällä rattiin vain hyvin levänneenä ja virkeänä.

- Anna itsellesi aikaa levätä ja lähde ajamaan vain virkeänä. Jos vain mahdollista, niin ajoita ajomatkat valoisaan aikaan - huomioi myös, että iän karttuessa silmien kyky sopeutua hämärään samalla usein heikkenee. Kuskina muista lisäksi riittävät tauot, jotta jaksat matkan aikana keskittyä siihen tärkeimpään eli itse ajamiseen, ohjeistaa Traficomilta johtava asiantuntija Inkeri Parkkari.

Myös turvavälien pitäminen on joululiikenteessäkin kaiken a ja o, ja sen avulla monet riskitilanteet olisivat vältettävissä.

- Kunnon turvavälillä kuljettaja pystyy ennakoimaan paremmin ja säilyttää pelivaran yllättävien tilanteiden varalta. Riittävään etäisyyteen vaikuttavat keliolosuhteet, tien pinnan kunto ja nopeus. Vauhdin kasvaessa tai pyryn sakeentuessa on turvaväliä edelleen pidennettävä, neuvoo Liikenneturvan yhteyspäällikkö Elias Ruutti.

Lue myös: MTV: Autoilijan lusmuilu yhdestä asiasta saattaa juuri nyt olla erityisen vaarallista liikenteessä

Lue myös: MTV: Liukkailla ajokeleillä kahden T:n taktiikka voi pelastaa henkesi - muistathan tämän?

Lue myös: Keskiviikko on parempi matkustuspäivä kuin torstai - lue asiantuntijan vinkit joululiikenteeseen

Lähde: Fintraffic

Kilpailut

Uusimmat