Kuva: Jenni-Maria Könönen

Loman suorituspaineet ja fomo voivat varjostaa kesää - psykoterapeutti kertoo, mistä on kyse ja mikä avuksi

10.07.2022 09:15 - Minttu Tikkanen

Monille loma voi olla omalla tavallaan myös hyvin stressaavaa aikaa.

Koetko suorituspaineita lomastasi? Entä oletko aurinkoisella säällä tuntenut pakkoa lähteä ulos, vaikka oikeasti olisi jo väsyttänyt? Et ole ainut. Kun kesäsäät hellivät, voi moneen iskeä ihanan lomailun lisäksi myös kauhea stressi ja ahdistus, että tuleeko kalenteri nyt varmasti buukattua tarpeeksi täyteen ja ehtiikö mahdollisesti harvalukuisista hellepäivistä varmasti ottaa kaiken irti. Muiden kesäloman vietto voi näyttää sivusta katsottuna täydelliseltä ja lietsoa karmeaa fomoa eli fear of missing out -ilmiötä. Pelkoa siitä, että missaa jotakin hauskaa.

Voice.fi:n haastattelussa psykoterapeutti ja tietokirjailija Emilia Kujala kertoo, että lomaan latautuu usein paljon odotuksia. Hänen mielestään jo kysymykseen siitä, mitä lomalla on tehty tai aiotaan tehdä sisältyy jotain olennaista kulttuuristamme. Kielessä on Kujalan mukaan piilossa paljon normeja ja harmiton kysymys pitää rivien välissä sisällään viestin, että lomalla kuuluisi todellakin tehdä jotakin. Vaikka pelkkä loikoilukin on ihan yhtä oikeutettua.

Somella on oma osuutensa

Kujala kertoo, että sosiaalinen media voi joillakin lisätä fomon tunnetta. Erityisen alttiita somesta ahdistumaan ovat tutkimusten mukaan sellaiset käyttäjät, jotka vain passiivisesti tarkkailevat muiden julkaisuja, mutta eivät juurikaan itse julkaise tai osallistu keskusteluun somessa. Sosiaalisen median sovelluksia tulee helposti kuikuiltua monta kertaa päivässä ja usein unohtuu, että some näyttää useimmiten vain ne parhaat puolet kunkin elämästä. Sinne jaetaan iloisia kuvia, mutta todellisuutta kuvien takaa voi harvoin tietää. 

- Eniten kateutta koetaan itsemme kaltaisiin, jotka miellämme kanssamme samaan viiteryhmään tai sosiaaliselta statukseltaan hieman korkeammalle. Emme siis kadehdi sitä, mitä Kim Kardashian on tehnyt lomalla, se ei herätä samanlaista reaktiota, Kujala havainnollistaa.

Vertailu on Kujalan mukaan ihmiselle hyvin luonnollista. Se on tapa hahmottaa oma asemamme suhteessa toisiin ihmisiin. Kujala kuitenkin vinkkaa, että jos muiden kesälomatouhujen seuraaminen somesta tuntuu ahdistavalta, voi ihan rohkeasti kokeilla jonkinasteista somelakkoa. 

Jos tuntuu, että kaikki muut tekevät kauheasti kaikenlaista ja itsellä ei esimerkiksi ole seuraa, jonka kanssa tehdä, voi Kujalan mukaan kivoja juttuja hyvin rohkaistua tekemään itsekseenkin. Hän neuvoo, että ei kannata jäädä odottelemaan tunnetta, että tekisi mieli lähteä yksin vaikkapa matkustamaan - sitä tunnetta ei välttämättä ennakkoon tule. Kujala vertaa tilannetta motivaatioon - usein se syttyy vasta, kun ryhtyy tekemään. Niinpä kannattaakin Kujalan mukaan vain tehdä ja katsoa, millaisia huomioita ja tunteita herää. 

Itselleen kannattaa olla armollinen

Jos menojen määrä kesällä uuvuttaa, kannattaa Kujalan neuvon mukaan pohtia, onko jokin meno todella itselle tärkeä ja merkityksellinen vai tuntuuko, että se on tehtävä vain siksi, että on kesä ja kuuluu tehdä, kun kaikki muutkin tekevät. Tai onko motiivina esimerkiksi pelkkä hyvän sisällön saaminen sosiaaliseen mediaan. Jos meno todella merkitsee itselle ja sen toteuttamiseen myös riittää voimavaroja, se kannattaa silloin toteuttaa. Mutta jos motiivit ovat vain ulkoiset, voi olla hyödyllisempää käyttää aika esimerkiksi palautumiseen.

- Itselleen voi hyvin sallia, että jos tänään ei auringosta huolimatta huvita lähteä rannalle, niin on silloin ihan ok olla lähtemättä, Kujala kuvailee.

Kujala neuvoo, että lomalla kannattaa kalenterin täyttämisen ohella pyrkiä myös lepäämään, jotta jaksaa loman päättyessä myös palata arkeen. Kujalan vinkki onkin, että sekä loman alussa että lopussa voi olla hyvä pitää pari päivää siirtymäaikaa, joina saa palautua ja levätä.

Kujala lisää myös, että itselleen kannattaa pyrkiä muistuttamaan, että kesälläkin on kaikesta auringonpaisteesta huolimatta ihan ok olla myös allapäin. Saa haahuilla vaikka koko päivän yökkärissä kotona, jos siltä tuntuu. Kujalan mukaan on parempi olla itselleen lempeä kuin toimia omaa tunnetilaansa vastaan. Hän myös muistuttaa, että vaikka kuinka tuntuisi, että on maailmankaikkeuden ainoa ihminen, jota ahdistaa tai jolla ei ole kesällä mitään tekemistä, se ei todellisuudessa kuitenkaan pidä paikkaansa. Samojen asioiden kanssa painiskelee varmasti todella moni muukin.

Kujala jakaa tietoa mielenterveydestä ja tunteista myös suositulla Instagram-tilillään @tunteellaemiliakujala. Jos julkaisu ei näy, pääset katsomaan sen täältä.

Lue myös: Valo ei piristä kaikkia - professori kertoo, miksi osa väsyy ja ahdistuu kaamoksen sijaan keväällä

Lue myös: Kärsitkö sinä fomosta? Nykyihmisiä vaivaa omituinen pelko

Voice.fi, Radio Nova ja Iskelmä kuuluvat Bauer Mediaan.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 27. heinäkuuta 2021. 

Kilpailut

Uusimmat