Isä määrättiin maksamaan elatusapua 29-vuotiaalle: Yhteiskunta ei tarjoa turvaa Espanjassa

02.12.2014 17:07 -

Radio Novan Konttorissa ihmeteltiin tänään espanjalaista tapausta, jossa isä määrättiin maksamaan elatusapua 29-vuotiaalle tyttärelleen. Konttori soitti Radio Novan kirjeenvaihtajalle Espanjaan ja tiedusteli, miten tämä voi olla mahdollista. 

Perheiden vastuu jäsenistään on muun muassa Espanjassa huomattavasti suurempi kuin kotimaassamme. Espanjassa tuomari määräsi äskettäin isän maksamaan elatusmaksuja 29-vuotiaalle tyttärelleen. Isä aikoo päätöksestä valittaa. Asia herätti paljon keskustelua Espanjassa, kertoo Radio Novan kirjeenvaihtaja.

– Elatusmaksun saaja on tietenkin aikuinen, mutta hän on vähän tienaava opiskelija. Tuomari päätti, että tyttären äidistä eronneen isän on maksettava 500 euroa kuussa elatusmaksua äitinsä luona asuvalle tyttärelle, kirjeenvaihtaja Hannu Arvio raportoi.

Espanjassa opiskelijalla ei ole turvana Suomestakin tuttua opintotukijärjestelmää, vaan lasten ja nuorten elatus on pitkälti perheiden ja vanhempien kontoilla. Lain mukaan vanhemmat eivät kuitenkaan ole elatusvelvollisia, jos jälkikasvu ei yritäkään ansaita itse elantoaan. Käytännössä kuitenkin vanhemmat osallistuvat aikuisten lastensa tukemiseen, erityisesti maata parhaillaan jäytävän talouskriisin vuoksi.

– Kriisi on liimannut monet nuoret kotiin ja käytännössä vanhempiensa elätettäviksi, koska töitä on niin vähän tarjolla. Vanhempien aikuisista lapsista huolehtimista ei kuitenkaan tulkita Espanjassa mitenkään kummalliseksi asiaksi, vaan näin tuleekin toimia. Espanjassahan ei ole yhteiskunnan turvaverkkoa, vaan turvaverkkoa kannattelevat koti ja lähisukulaiset, Arvio korostaa. 

Kuva: Shutterstock

(Radio Nova) 

Kilpailut

Uusimmat