Konttori selvittää: Tarvitaanko elinluovutuskorttia enää mihinkään?

04.11.2014 16:40 -

Radio Novan Konttori sai selville syyn, miksi elinluovutuskortti kannattaa edelleen pitää lompakossa.

Radio Novan Konttorin Annika Metsäketo huomasi hukanneensa elinluovutuskorttinsa.

– Somessa pyörii nyt paljon ”sano kyllä elinluovutukselle ja täytä kortti” -viestejä. Minulla on kuitenkin se mielikuva, ettei korttia enää tarvita ja olen vissiin heittänyt sen menemään, juontaja aprikoi.

Konttorin Sari Seppälä kiinnostui kollegansa tavoin kortin tarpeellisuudesta ja kaksikko rimpautti Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaalle. Inomaan mukaan elinluovutuskortti kannattaa pitää edelleen mukana, vaikka nykyisin jokainen suomalainen onkin oletettavasti elinluovuttaja. 

– Vaikka kaikkien katsotaan olevan elinluovuttajia, ei se poista kortin tarkoitusta. Kortti varmistaa oman tahdon toteutumisen, jos asiasta ei ole aiemmin keskusteltu omaisten kanssa, Inomaa huomauttaa.  

Lääkäri normaalisti tiedustelee omaisilta, mikä on ollut mahdollisen luovuttajan kanta elinluovutukseen. Mikäli ihminen on vastustanut luovutusta, ei elinluovutusta tehdä. 

– Läheiset eivät kuitenkaan voi kieltää luovutusta omaan tahtoonsa vedoten. Kortti helpottaa siinä tilanteessa, Inomaa tähdentää.

Kuuntele haastattelu alta! 

Kilpailut

Uusimmat