Älä lähde kiireessä joululiikenteeseen - lue karut faktat hurjastelijoiden "onnesta"

22.12.2013 20:55 -

Joulun menoliikenne saa perinteisesti tiestömme ruuhkaantumaan. Tänä vuonna jouluaatto ajoittuu tiistaille, jolloin edeltävän viikonlopun vuoksi myös menoliikenne on jakaantunut useammalle päivälle. 

Paluuliikenne ruuhkauttaa pääteitä tapaninpäivänä 26.12. alkuiltapäivästä alkaen. Poliisi uskoo, että liikenne jatkunee vilkkaana vielä uudenvuoden pyhien allakin.

Turvallinen liikenne vie perille

Liikenneturvallisuustyön visiona on, ettei kenenkään tarvitse kuolla tai vakavasti loukkaantua liikenteessä, sillä jokainen liikennekuolema on turha kuolema. 

Tutkimukset osoittavat, että kiire on yksi suurimmista ajonopeuksia kasvattavista tekijöistä. Liikennevirrassa jo 5-10 km:n/h rajoituksen ylitys tuottaa runsaasti turhia ohituksia ja niihin kytkeytyviä ajotapavirheitä. Poliisi painottaa, että jo viiden prosentin lisäys nopeuteen lisää 10 prosentin henkilövahinko-onnettomuudenriskiä ja jopa 20 prosentin kuolinonnettomuuden riskiä. Myös talviset ja vaihtelevat keliolosuhteet ovat jo itsessään haastavia.

Lumisella ja jäisellä tiellä ajoneuvon pysähtymismatka 80 km/h vauhdista on noin 90–190 metriä eli yli 100 metriä pidempi kuin täysin pitävällä kelillä.

Poliisi muistuttaa, että ennakoivalla ajotavalla saadaan pelivaraa liikenteen ääritilanteisiin, jotka voivat syntyä myös meistä itsestämme riippumattomista syistä. Kun ajamme liikennevirran mukana, pidämme riittävän turvavälin edellä ajavaan, varaamme matkaan aikaa sekä jätämme kiirehtimisen kotiin, vähentyy myös ohittamisen tarve.

Kilpailut

Uusimmat