Reilut 46,8 miljoonaa euroa kotimaisille musiikin ammattilaisille - näin tulot kertyvät

20.04.2013 11:55 -

Teosto maksoi vuonna 2012 tilityksiä koti- ja ulkomaisille säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja musiikinkustantajille yhteensä 46,8 miljoonaa euroa.

Summa on 2,3 miljoonaa euroa suurempi kuin edellisenä vuonna. Kotimaisille musiikintekijöille ja -kustantajille maksettiin tästä 22,5 miljoonaa euroa.

Tilityksen saajia oli hieman yli 10 000. Loput 24,3 miljoonaa euroa Teosto maksoi sisarjärjestöjensä välityksellä ulkomaisille tekijöille ja kustantajille.



Mistä tulot tulivat?

Aiempien vuosien tapaan musiikinkäyttö radiossa ja televisiossa tuotti musiikintekijöille ja -kustantajille huomattavan osan esityskorvauksista. Osuus Teoston kotimaan tulokertymästä oli 61 prosenttia eli 27,6 miljoonaa euroa.

Kaupallisten tv-kanavien online-palveluiden liikevaihto kasvoi merkittävästi ja kasvatti myös esityskorvausten määrää.

Esityskorvauksia konserteista ja muista tapahtumista kertyi 5,1 miljoonaa euroa. Kesän 2012 festivaalit eivät yltäneet edellisen vuoden taloudelliseen menestykseen, mutta osa pienistä ja keskisuurista tapahtumista onnistui yli odotusten.

Myymälöissä, ravintoloissa ja muissa asiakastiloissa soiva taustamusiikki tuotti musiikintekijöille esityskorvauksia 7,7 miljoonaa euroa, mikä oli neljä prosenttia edellisvuotta enemmän. Varsinkin liikuntayritysten toimipaikkojen ja musiikin käytön määrä kasvoi.

(Radio Nova, Teosto)

Kilpailut

Uusimmat