Muista nämä asiat ennen grillaamista - käyttösäännöt tiukkenivat

17.07.2011 14:00 -

Heinäkuun alussa voimaan astuneessa uudessa pelastuslaissa avotulta ei saa tehdä mihinkään, jos metsä- tai ruohikkopalon vaara on ilmeinen. Aiemmin avotulikielto koski ainoastaan metsiä ja niiden läheisyyttä tulipalon vaaran aikana.

Uudessa pelastuslaissa kielletään avotulen teko silloin, jos metsä- tai ruohikkopalon vaara on ilmeinen.

Muista nämä asiat grillatessa!

1. Tarkasta, onko alueella voimassa olevia metsäpalovaroituksia.

2. Grillaa paikoilla, jossa grillaus on sallittu. Kaupunkien mailla tai yksityisillä maa-alueille kertakäyttögrillejä ei saa käyttää ilman maanomistajan lupaa. Esimerkiksi Helsingin yleisillä alueilla ja puistoissa avotulen teko on kielletty. Kertakäyttögrillin käyttäminen lasketaan avotulen teoksi.

3. Aseta grilli tasaiselle ja palamattomalle alustalle kuten hiekalle tai kalliolle. Kuivalle nurmikolle kertakäyttögrilli ei sovi, sillä se kuumenee liikaa. Grillin mukana tulevaa jalustaa pitää käyttää pohjan kuumenemisen vuoksi. Grillin pohjan pitää olla alustasta irti useita senttejä.

4. Älä koskaan jätä grilliä ilman valvontaa. Varmista myös, etteivät pikkulapset tai kotieläimet pääse käsiksi grilliin eikä grilliin lennä esimerkiksi tuulen mukana palavaa materiaalia. Myös itse grilli saattaa lähteä tuulen mukaan, sillä grilli on tyhjänä yllättävän kevyt.

5. Sammuta grilli huolellisesti käytön jälkeen. Kaada vettä grillin päälle niin paljon, että hiilet peittyvät kokonaan. Anna grillin jäähtyä kunnolla ennen kuin laitat sen roskiin. Jäähtyminen voi kestää useita tunteja. Jos laitat hiekkaa kuumaan grilliin, muista, että hiekka eristää lämpöä. Grilli voi tuntua jäähtyneeltä, mutta hiekkakerroksen alla olevat hiilet voivat olla edelleen niin kuumia, että ne sytyttävät roskiksen, jos grilli laitetaan muiden roskien joukkoon.

(Radio Nova, IF Vahinkovakuutusyhtiö)

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat