Kesä on koruhuijareiden kulta-aikaa

28.06.2011 20:00 -

Tukes varoittaa kuluttajia ostamasta kultaa katukauppiailta. 

Kaduilla tai parkkipaikoilla jalometallina myytävät tuotteet ovat lähes aina joko väärennöksiä tai varastettuja, varoittaa jalometallituotteiden myyntiä valvova Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes).

Kesä on huijareiden "kulta-aikaa". Koruja yritetään myydä ohikulkijoille uskomattoman halvalla hinnalla. Jos korun hinta ei kata edes kullan raaka-ainehintaa, niin se ei voi olla oikea kultatuote, ellei se sitten ole varastettua tavaraa.

Katukaupassa myytävät tuotteet ovat yleensä messinkiä tai kullattua messinkiä ja voivat sisältää esimerkiksi lyijyä tai nikkeliä. Yleensä koruissa on myös väärennetyt tai vähintäänkin harhaanjohtavat leimat. Messinkikorun tunnistaa messingin metallimaisesta hajusta ja kullatun messinkisormuksen siitä, että se kilahtaa kopautettaessa. Aito kulta ei tuoksu, eikä pehmeänä metallina myöskään kilahda.

-Jos tarjous on liian hyvä ollakseen totta, se ei todennäköisesti ole totta. Jalometallikorut kannattaa ostaa alan ammattilaisilta tai erikoisliikkeistä, kenttätarkastaja Anneli Pärnänen Tukesista muistuttaa.

(Radio Nova, Tukes)

Kilpailut

Uusimmat