Kuva: Fotolia

Palkittu suomalaisopettaja: "Lapset ovat pystyyn kuolleita ja nälkäisiä kesäloman jälkeen"

17.05.2016 13:45 - Senni Loikala

Vuoden luokanopettajaksi valittu Maarit Korhonen tietää, että osa lapsista palaa kesälomalta äärimmäisen tylsistyneinä. Monilla perheillä ei ole varaa edes 50 euroa maksavaan kesäleiriin.

Kun turkulaisen ala-asteen luokanopettaja Maarit Korhonen jakaa oppilailleen esitteitä tulevista kesäleireistä, monet lapset tuovat ne takaisin Korhosen työpöydälle. Esitteissä on kauniita valokuvia, joissa lapset ovat uimassa, pelaamassa pesäpalloa tai ratsastamassa. Niissä on vain yksi karkotin: leirien hinnat.

- Lapsi katsoo leiriesitteestä ensimmäisenä, että ”ai tämä maksaa 50 euroa, ei meillä ole varaa” ja iskee sen sitten takaisin pöydälleni. Valtaosa ei vie esitteitä edes kotiin, jos niissä on hinta, Korhonen kertoo.

- Enkä ole sellaisia esitteitä vielä nähnytkään, joissa ilmoitettaisiin vapaapaikoista. Niistä pitäisi itse ottaa selvää.

Kotinurkilla laahustamista

Vuoden luokanopettajaksi valittu Korhonen on saapunut kertomaan Minna Kuukan ja Aki Linnanahteen luotsaamaan Radio Novan aamulähetykseen, kuinka suuria eroavaisuuksia on varakkaiden ja vähävaraisten lasten kesälomissa. Yli 30 vuotta opettajana työskennellyt Korhonen on käsitellyt aihetta aiemmin blogikirjoituksessaan, jonka otsikko oli: ”Köyhä lapsi ei tee kesällä mitään”.

- Sain kirjoituksesta paljon kommentteja. Ihmiset ihmettelivät, mikseivät lapset ota pyörää ja lähde kalastelemaan; sehän on kaikki ilmaista. Mutta minä puhun täydellisestä kyvyttömyydestä huolehtia lapsesta. Silloin lapsilla ei ole pyörää, ei uimavaatteita, ei mitään.

- Tällaisten lasten määrä vaihtelee valtavasti alueittain. Työskentelen itse lähiössä sijaitsevassa koulussa, ja omissa luokissani 20:stä oppilaasta näitä lapsia on ollut kolmesta neljään.

Korhosen mukaan lapset, joiden kotioloissa on puutteita, eivät tee kesällä mitään. Kun koulu jatkuu elokuussa, ovat nämä lapset äärimmäisen tylsistyneitä.

- Lapsi on pystyyn kuollut jo toukokuussa ja sitten elokuussa se on vielä enemmän sitä. Kun lapsi ei ole tehnyt mitään kymmenen viikon aikana, menee hän takapakkia. Nälkä sillä ainakin on, Korhonen kuvailee.

Opettajan mukaan varakkaammilla alueilla asuvilla lapsilla kesälomat ovat täynnä ohjelmaa. Vanhemmat pistävät lapsensa useille maksullisille leireille.

- He menevät golfleirin kautta ratsastusleirille ja sieltä Lontooseen kielikurssille. Kesä on niin ohjelmoitu, etteivät lapset jää kotinurkille laahustamaan.

Unelmien kesäloman resepti 

Korhosen mielestä kuntien tulisi olla vastuussa, että jokaisella lapsella olisi mahdollisuus osallistua kesäleirille. Opettaja uskoo, että tenavat pitäisi hakea kotiovelta leireille mukaan. Monissa tapauksissa leirille lähtemisen esteenä on matkanteko leirin kokoontumispaikkaan, esimerkiksi linja-autoasemalle.

- Sen pitää olla kunnan järjestämä leiri, johon lapset haetaan kotoa ovelta ovelle -periaatteella, että lapsi myös menee sinne.

Onnistuneeseen kesään ei vaadita kuuta taivaalta. Turvallisten aikuisten ja riittävän ravinnon lisäksi lapset tarvitsevat mahdollisuuksia nauttia yksinkertaisista aktiviteeteista.

- Pyörä, uikkarit ja sitten menoksi; ehdottomasti se on se, mitä lapset eniten rakastavat.

Kuuntele Maarit Korhosen haastattelu alta.

Kuuntele Radio Novan Aamua arkisin klo 6-10.

Kilpailut

Uusimmat