Kuva: Kristiina Salmen

Arvostelu: Kari Ketosen esikoiselokuva Häät ennen hautajaisia ei ole sitä, mitä odotat, mutta hyvä niin

23.09.2022 08:15 - Minttu Tikkanen

Häät ennen hautajaisia yllättää, mutta toimii, kirjoittaa Voice.fi:n toimittaja Minttu Tikkanen.

Ainakaan ennalta arvattavaksi Kari Ketosen esikoiselokuvaa Häät ennen hautajaisia ei voi moittia. Ketosen nimen nähdessäni minun ja todennäköisesti monen muunkin aivot naksahtavat komediataajuudelle ja valmistaudun nauramaan. Olen niin väärässä kuin voi olla.

Jo varsin pian käy ilmi, että ihan puhtaasta ilottelusta ei ole kysymys. Elokuvassa päähenkilö Joanna keskittyy etsimään kulissipoikaystävää masentunutta isäänsä piristääkseen. Elämä menee kuitenkin kertaheitolla uusiksi, kun Joannan nenästä löydetään kasvain, joka paljastuu parantumattomaksi syöväksi. 

Pääosien esittäjät tekevät elokuvassa upeaa ja uskottavaa jälkeä. Iina Kuustonen ja Antti Luusuaniemi ovat rooleissa, joista juuri he saavat aidon oloiset. Hahmoihin on löytynyt paljon persoonallisuutta, jonka näyttelijät onnistuvat elävästi tuomaan esille. 

Alta tai Podplaysta voit kuunnella, kun Kuustonen kertoo roolistaan. 

Kuustonen esittää elokuvassa hääsuunnittelija Joannaa. (kuva: Kristiina Salmen)

Nauramaankin pääsee

Pyörrän kuitenkin ensimmäisen kappaleen väitteeni väärässä olemisesta komedian suhteen. Kyllä nauramaankin nimittäin pääsen, ja paljon. Ketosen huumori pilkahtelee vaikeankin aiheen keskellä.

Yleensä kierrän sairaskertomukset niin kaukaa kuin pääsen. Ne masentavat ja pelottavat, mutta nyt olen lukittuna lehdistönäytökseen puoleksitoista tunniksi katsomaan yhden sellaisen, jolle muuten tuskin antaisin mahdollisuutta. Silti yllättäen löydän itseni myös nauramasta ja tuntemasta kaikkia tunnekirjon tunteita, viihtyväni elokuvan äärellä. Se viihdyttääkin yhtä takuuvarmasti kuin Ketosen teokset vain voivat. 

Alta tai Podplaysta voit kuunnella Ketosen omat tunnelmat elokuvasta.

Visuaalisuus ei ole aivan elokuvan vahvuus, ulkonäöltään elokuva on hieman tylsähkö ja näyttää enemmän tv-sarjalta kuin elokuvalta, jonka ilmettä ja kuvaruutuja olisi erityisen paljoa taiteellisesti hinkattu. Tarina kuitenkin pitää otteessaan ja kantaa, joten elokuvaa katsoo silti mielellään. Tarinahan kuitenkin on keskiössä. 

Ja se tarina säilyykin yllättävänä loppuun saakka. Ilahdun joka kerta, kun elokuvassa tapahtuu jotakin, joka tulee katsojalle puun takaa. Tässä elokuvassa jännitys loppuratkaisusta pysyy viime metreihin asti. Yleisössä toivoo koko elokuvan ajan onnellista loppua ja jääkin katsojan itse tulkittavaksi, onko lopetus sellainen.

Jatkuvat käänteet aiheuttavat kylläkin myös sen, että elokuva tuntuu paikoin aika täyteen ammutulta. Suuret mullistukset seuraavat haipakalla toisiaan, eikä kaikkia ehditä sen kummemmin jäädä ihmettelemään. Paljon on saatu mahtumaan puoleentoista tuntiin, mutta tylsää ei toki ainakaan tule.

Joka tapauksessa voi ainakin sanoa, että elokuva on todellakin yksi vuoden yllättäjistä. Se ei ole mitään sellaista, mitä odotin, mutta viihdyn silti äärimmäisen hyvin. 

Trailerin voit katsoa alta tai täältä.

Lue myös: Kari Ketosen odotettu esikoiselokuva ilmestyy pian: "Ihmiset saavat ajatella, mitä haluavat"

Lue myös: Arvostelu: Tytöt tytöt tytöt on niin lumoava uutuuselokuva, että se on pakko nähdä itse

Lue myös: Arvostelu: Huonot naiset saa nauramaan kippurassa, vaikka aihe taustalla on vakava

Voice.fi, Radio Nova ja Iskelmä kuuluvat Bauer Mediaan.

Kilpailut

Uusimmat