Kuva: Aki-Pekka Sinikoski

Vaimo jätti Herra Ylpön tämän syntymäpäivänä, ero johti suljetulle osastolle: 'Menetin järkeni'

13.02.2020 09:45 - Iiro Myllymäki

Herra Ylpön uusin albumi on puhdasverinen erolevy, josta katkeruus on kuitenkin jätetty pois. Miestä ei pelota julkaista raadollisen rehellisiä kappaleita.

Herra Ylpön elämä muuttui peruuttamattomalla tavalla hänen 45-vuotissyntymäpäivänään 16. maaliskuuta vuonna 2018. Tällöin miehen vaimo jätti hänet. Ero tuli miehelle puun takaa ja se syöksi miehen elämän hyvin rankkoihin vaiheisiin. Pari oli yhdessä kymmenen vuoden ajan.

Herra Ylppö, oikealta nimeltään Frank Mäntymäki, on purkanut rehellisiä tuntojaan erosta uuden yhtyeensä Herra Ylppö & EX:n tuoreelle Lovi-albumille. Albumi alkaa osuvasti Syntymäpäivä-nimisellä kappaleella, ja myös muut kappaleiden nimet ovat kuin ajatusvirrasta pysäytettyjä kuvia: Miten tästä selviää? Helsinki ei välitä kyyneleistäni. Se lakkaa sattumasta.

Kappaleiden lyriikoissa kaikki turha on riisuttu pois, ja jäljellä on äärimmäisen rehellistä eron jälkeisten tunteiden purkamista. Eikö näin henkilökohtaisten kappaleiden julkaiseminen pelota Ylppöä?

- Ei yhtään, koska en pelkää mitään, Ylppö sanoo ja nauraa.

- Sanon asiat suoraan, ja se on minusta taiteilijan velvollisuus. Muuten teen jotain ulkokultaista tapettia. En halua tehdä musiikkia, jolla joku voi tapetoida olohuoneen seinät, vaan haluan tehdä taidetta, joka elää.

Herra Ylppö & EX -yhtyeeseen kuuluvat myös Hamid Moeini (vas.) ja Joel Attila. (kuva: Aki-Pekka Sinikoski)

Viha jäi pois

Herra Ylppö & EX -yhtyeeseen kuuluvat myös Hamid Moeini ja Joel Attila, joka on myös tuottanut yhtyeen albumin. Attila ylistää Ylpön kykyä koskettaa sanoillaan juuri niitä sielun kohtia, joita pitääkin.

- Tässä ollaan Ylpön isoimmilla vahvuusalueilla. Hänen sanansa ovat aforismin tasolle tiivistettyä dataa, missä ei ole mitään turhaa, Attila sanoo.

Myös Joel Attila kävi läpi avioeroa, kun levyä tehtiin. Miesten elämäntilanne väritti täysin levyn tekoprosessia. Ylppö ja Attila kävivät henkeviä keskusteluja aina ennen äänityksiä. Tämän myötä miehet pystyivät jättämään vihan tunteet ja negatiivisen energian äänityskopin ulkopuolelle.

- Harvoin voi sanoa, että levynteko olisi ollut 80-prosenttisesti keskustelua. Keskustelimme kahdesta kolmeen tuntia aina ennen yhtäkään säveltä tai äänitystä, Attila kertoo.

Levyllä kuuluukin toiveikkuus, mutta myös hämmennys uuden tilanteen keskellä.

”Se lakkaa sattumasta, satuttamasta. Toinen mies on siellä nyt, leikittää mun lapsia”, Ylppö laulaa albumin päätösraidassa. Ylpölle ja hänen entiselle puolisolleen jäi kaksi yhteistä lasta.

Alta voit kuunnella, miten Joel Attila ja Herra Ylppö kuvailevat Syntymäpäivä-kappaletta ja sitä, mitä kappaleella kuultava naisääni Enja Heikkilä kappaleessa edustaa.

Ero johti suljetulle osastolle

Avioero suisti Ylpön hyvin synkkiin vesiin. Erosta seurannut masennus johti miehen jopa suljetulle osastolle hoitoon. Tämä tuli tarpeeseen, sillä mies ei ollut syönyt tai nukkunut kunnolla enää hetkeen. Erosta oli kulunut kuukausi, ehkä kaksi. Ajantaju katosi Ylpöltä samalla kun parisuhdekin.

- Siinä ihminen menettää järkensä. Hyvä ystäväni tajusi tilanteeni ja sanoi, että soita tällaiseen palvelunumeroon. Jostain kumman syystä soitin, ja he pyysivät käymään. Minulle sanottiin, että minun olisi paras mennä vähäksi aikaa lepäilemään, Ylppö kertoo.

Suljetulla osastolla vietetyn lyhyen ajan aikana Ylpön perustarpeet tyydytettiin. Hän sai syödäkseen, häntä lääkittiin ja hän sai unilääkkeen avulla nukuttua. Ylppö kävi myös puhumassa tunteistaan terapeuteille, mutta kaikkein parasta terapiaa oli lopulta levynteko. Ylppöä auttoi se, että albumin tekeminen toi rutiinia hänen kaoottiseen elämäänsä. Hän oli bändin muiden jäsenten kanssa sopinut, että albumia nauhoitetaan joka keskiviikko.

- Minua auttoi tieto siitä, että minun ei tarvitse olla silloin yksin. Tieto siitä, että pääsen joka keskiviikko näiden jätkien kanssa studioon tekemään sitä, mistä eniten pidän. Se piti minua hengissä.

Nyt, melkein kaksi vuotta eron jälkeen, Herra Ylppö uskoo edelleen rakkauteen.

- Rakkaus ei kuole mihinkään. Parisuhde meni siinä, ja ehkä tulee uusia. Rakkaus ei sinällään liity parisuhteeseen tai naimisiinmenoon. Se on paljon laajempi asia. Rakastan kaikkia eksiäni tietyllä tavalla, Ylppö pohtii.

Rakkaus entisiä kumppaneita kohtaan näkyy siinä, että Ylppö olisi edelleen valmis uhrautumaan, jos joku heistä olisi pulassa ja tarvitsisi apua. Suurinta rakkautta mies kokee lapsiaan kohtaan. Uuteen romanttiseen suhteeseen miehellä ei ole kiirettä, vaikka ottajia olisi. Voit lukea lisää Ylpön saamista värikkäistä ehdotuksista tästä jutusta.

Lue myös: Rankan avioeron kokenut Herra Ylppö saa härskejä ehdotuksia: "Olen saanut ryhmäseksikutsuja"

Lue myös: Herra Ylppö ja Ex kattavalle kiertueelle - katso keikkapaikat

Kilpailut

Uusimmat