Maailman paras jalkapalloilija valitaan tänään - tiedätkö tarinat legendaarisen palkinnon takaa?

07.12.2017 18:30 - Sami Ikonen

Voittajasuosikkeina pidetään tuttua kaksikkoa.

Tänään torstaina selviää, kuka valitaan maailman parhaaksi jalkapalloilijaksi. Legendaarinen Ballon d'Or eli Kultainen pallo -palkinto jaetaan Pariisissa järjestetyssä tilaisuudessa, sekä miesten että naisten parhaimmalle pelaajalle. Miesten palkinnon voittajasuosikit ovat tuttuja nimiä, sillä äänestyksen vahvimpina ehdokkaina pidetään nelinkertaista voittajaa portugalilaista Cristiano Ronaldoa ja argentiinalaista Lionel Messiä, joka on voittanut kyseisen palkinnon ennätykselliset viisi kertaa. 

Perinteikkään palkinnon on nostanut käsivarsilleen myös monet muut alan huippunimet. The Sun -julkaisu julkaisi faktoja jalkapallomaailman kallisarvoisimmasta yksilöpalkinnosta.

Ensimmäinen ei-eurooppalainen

Aluksi Ballon d'Or jaettiin vain pelaajille, jotka olivat syntyneet Euroopassa. Palkinnon patentoinut ranskalainen lehti France Football muutti sääntöjä vuonna 1995, jolloin kuka tahansa jalkapalloilija pystyi voittamaan pokaalin. Samana vuonna liberialainen George Weah sai kunnian olla ensimmäinen Euroopan ulkopuolella syntynyt pelaaja, joka valittiin maailman parhaaksi jalkapalloilijaksi. Weah voitti äänestyksen pelattuaan upean kauden ensin PSG:ssä ja myöhemmin Ac Milanissa.

France Football on analysoinut, ketkä pelaajat olisivat voittaneet, jos vuodesta 1956 jaettu palkinto olisi aina ollut avoin jokaiselle jalkapalloilijalle. Hämmästyttävästi, brasilialainen lajilegenda Pele olisi heidän mukaansa voittanut Ballon d'Orin huimat seitsemän kertaa. Garrincha, Mario Kempes ja Diego Maradona olisivat voittaneet kahdesti.

Pele (kuva: AOP)

Eniten yhdestä joukkueesta

Espanjalaisten jalkapallojättien FC Barcelonan ja Real Madridin pelaajat ovat voittaneet eniten Kultaisia palloja. Barcelona johtaa verivihollistaan yhdellätoista voitollaan, kun Real on yhdeksässä. Messi on voittanut pokaalinsa Barcelonassa, Ronaldo sai yhden pelatessaan Valioliigassa Manchester Unitedissa ja loput Realissa.

Kolmantena listalla tulee Juventus, jonka pelaajat voittivat palkinnon kahdeksan kertaa. Seuran ikoninen pelaaja ranskalainen Michel Platini valittiin maailman parhaaksi kolme kertaa peräkkäin vuosina 1983-1985.

Eniten yhdestä maasta

Saksa ja Hollanti jakavat listan kärkipaikan seitsemällä pallollaan, kun voittajat lasketaan kansalaisuuden mukaan. Hollannille kolme Ballon d'Oria toi Barcelonassa ja Ajaxissa pelannut Johan Cruijff. Saksalaisista Karl-Heinz Rummenigge ja Franz Beckenbauer ovat voittaneet palkinnon kahdesti. 

Jos Cristiano Ronaldo valitaan viidettä kertaa maailman parhaimmaksi pelaajaksi, Portugali nousee Saksan ja Hollannin kanssa tasoihin. Ronaldon lisäksi portugalilaiset Luis Figo ja Eusebio ovat valittu voittajiksi. 

Ranska on kuudessa ja Argentiina, Brasilia, Italia sekä Englanti viidessä. Argentiina on käytännössä listan kärkimaa, sillä kaksinkertainen voittaja Alfredo Di Stefano syntyi Buenos Airesissa, mutta edusti pääosin Espanjan maajoukkuetta. Ballon d'Orin on voittanut myös argentiinalais-italialainen Omar Sivori vuonna 1961.

Johan Cruijff (kuva: AOP)

Puolustajat ja maalivahdit

Venäjä voi olla ylpeä maalivahdistaan Lev Yashinista, sillä hän on ainoa maalivahti joka on valittu maailman parhaaksi jalkapalloilijaksi. "Musta hämähäkki" voitti palkinnon vuonna 1963.

Italialainen maalivahti Gianluigi Buffon oli lähellä voittoa vuonna 2006, kun hän oli äänestyksen toinen. Samana vuonna Italia voitti maailmanmestaruuden. Palkinnon kuitenkin vei Buffonin maamies, puolustaja ja maajoukkueen kapteeni Fabio Cannavaro. Cannavaro on viimeisin puolustuspään pelaaja, joka on kyseisen palkinnon saanut. Hänen lisäkseen vain kolme puolustajaa on valittu Ballon d'Orin voittajaksi: saksalaiset Beckenbauer, Matthias Sammer ja Lothar Matthäus.

(kuva: AOP)

Yhden joukkueen dominointia

Vain kolmena vuonna ollaan nähty äänestyksen kolmen parhaan pelaajan tulevan samasta joukkueesta. Italialainen AC Milan sai hieroa käsiään vuosina 1988 ja 1989, kun maailman kolme parasta pelaajaa olivat milanolaisia. Marco van Basten voitti ensimmäisen pallonsa, kun hänet valittiin joukkuekavereiden Ruud Gullitin ja Frank Rijkaardin edelle. Van Basten toisti voittonsa seuraavana vuonna, kun taakse jäivät Rijkaard ja Franco Baresi.

Vuonna 2010 Ballon d'Orin kolme parasta pelaajaa tulivat Barcelonasta. Messi voitti tuolloin toisen palkintonsa ja palkintokorokkeen täydensivät keskikenttämiehet Xavi ja Andreas Iniesta

Marco van Basten (kuva: AOP)

Andreas Iniesta, Lionel Messi ja Xavi (kuva: AOP)

Suomalaiset äänestyksessä

Toistaiseksi yksikään suomalainen ei Kultaista palloa ole saanut. Suomen kaikkien aikojen pelaaja Jari Litmanen oli kuitenkin lähellä vuonna 1995, kun hänet valittiin äänestyksessä kolmanneksi. Vuosi aikaisemmin hän oli kahdeksas.

Liverpoolissa hienon uran tehnyt puolustaja Sami Hyypiä oli vuonna 2002 sijalla 18.

(kuva: AOP)

Lue myös: Ronaldo luopui Ballon d'Oristaan - 600 000 euroa hyväntekeväisyyteen

Lue myös: Jalkapallolegenda vaihtoi lajia - nousee nyrkkeilykehään

Lähde: The Sun

Kilpailut

Uusimmat