Kuva: Shutterstock

Melkein jokainen syyllistyy käytösmalleihin, jotka huonontavat työssä jaksamista - tuttua?

30.03.2019 15:15 - Katariina Auvinen

Mieti omaa käytöstäsi ja sitä, miten itse voit vaikuttaa työsi mielekkyyteen.

Suurimman osan meistä arkeamme täyttää työnteko. On totta, että työ ei aina ole ruusuilla tanssimista, mutta voit itse huonontaa oloasi tietyillä toimilla. Femina-julkaisu on listannut tällaiset yleisimmät erheet ja käytösmallit, joista sinun kannattaa luopua heti.

Otat kritiikin henkilökohtaisesti

On vain luonnollista, että aina kun omaa työtä kritisoidaan, niin se tuntuu pahalta. Kannattaa kuitenkin miettiä, miten käsittelet kritiikin. Otatko sen kenties henkilökohtaisesti tai hyökkäyksenä sinua vastaan? Jos näin on, teet aivan turhaan hallaa itsellesi ja jaksamisellesi. Sinun kannattaa miettiä, että kehittyminen on vain positiivinen asia. Jos kritiikki on ollut asiallista ja siinä on perää, todellakin kannattaa pohtia omia toiminta- ja ajatusmalleja uuteen uskoon.

Juoruilet työkavereistasi

Juoruileminen ja toisten asioista puhuminen heidän selkänsä takana huonontaa ilmapiiriä. Jos puit ja valitat myös huonoa kohtelua tai esimiesten toimintaa töissä, voit luoda itsellesi oravanpyörän, josta on vaikea päästä pois. Tällöin lietsot huonoa oloa sen sijaan, että sanoisit asiasta suoraan niille ihmisille, jolle palaute kuuluu.

Haalit liian paljon töitä itsellesi

Työkuorman ja oman jaksamisen välillä tasapainotteleminen on välillä hyvinkin vaikeaa. Monesti tunnolliset ihmiset eivät kehtaa kieltäytyä uusien työtehtävien vastaanottamisesta ennen kuin heistä tuntuu siltä, etteivät he todellakaan enää jaksa. Kannattaa kuitenkin sanoa reilusti, että työtä on nyt liikaa, sen sijaan, että kärvistelisi liiallisen työn alla. Arvosta itseäsi niin paljon, että otat pomosi kanssa puheeksi asian, jos sinusta tuntuu työkuorman olevan liikaa.

Kyselet liian vähän

Jos sinua mietityttää joku asia, kysy. Kysyjä ei tieltä eksy on siis edelleen käypä sanonta, jota kannattaa noudattaa työelämässä. Jos sinusta tuntuu, ettet todellakaan tiedä, miten jonkun asian kanssa kannattaisi edetä, kysy mielipidettä. Monesti ihmiset näkevät asiat eri tavoin, joten voit saada vastauksia, joita et todellakaan ajatellut itse ja huomaat vastaukset hyvinkin toimiviksi.

Keskityt vain itseesi

Vietät työpaikalla valtaosan viikostasi, joten olisi hyvä, että viihtyisitkin siellä. Jos sinulla on stressiä ja iso työkuorma, voi olla hankalaa repäistä aikaa työkavereiden kanssa kuulumisten vaihtamiseen. Tästä asiasta ei kuitenkaan kannattaisi tinkiä, koska sosiaaliset suhteet auttavat sinua viihtymään työpaikassasi ja löytämään paikkasi.

Lue myös: Kahvilatyöntekijät paljastavat asiakkaiden oudoimmat vaatimukset - "Kermavaahtoa veden päälle"

Lue myös: Erikoinen työpaikkailmoitus levisi netissä - osaisitko esittää Disney-prinsessaa?

Lähde: Femina

Kilpailut

Uusimmat