Kuva: Fotolia

Asiantuntija: Naisille pitäisi sallia päiväunet työpäivän aikana

06.07.2017 16:30 - Senja Rapila

Naiset tarvitsevat tutkitusti enemmän unta, vaikka nukkuvatkin vähemmän kuin miehet.

Naiset huolehtivat lapsista ja saattavat olla niitä, jotka heräävät pienimpäänkin itkun ääneen. He huolehtivat pääsääntöisesti kodista, perheen menoista, asioiden muistamisesta ja ajanvarauksista, joten koko päivä menee touhutessa ja aivot käyvät ylikierroksilla. Naisilla ei yleisesti ole ylimääräistä aikaa levätä, jos ajatellaan stereotyyppistä vanhemmuusjärjestelyä.

On tutkittu juttu, että naiset tarvitsevat enemmän unta kuin miehet. Varsinkin perheelliset naiset nukkuvat tutkitusti huonommat yöunet, joten mikäs olisikaan sen parempaa, kun jos naiset saisivatkin nukkua mahdolliset päiväunet työpäivänsä aikana, ehdottavat amerikkalaislehdet ja sosiologi Suzanne Bianchi.

Miksi naisille tulisi sallia päiväunet työpaikalla?

Naiset, jotka eivät saa tarpeeksi unta päivän aikana, kärsivät unenpuutteesta monella tavalla. Se vaikuttaa lyhyt- ja pitkäaikaismuistiin, tekee kiukkuisen, vaikuttaa itsehillintään negatiivisesti, hidastaa reaktioaikaa ja huonontaa vastustuskykyä.

Asiantuntijat ovat muun muassa New York Times -lehdessä puhuneet työpäivän aikana otettavien päiväunien positiivisista vaikutuksista.

Kerrotaan, että niin työntekijä kuin työnantajakin hyötyy siitä, jos työntekijä saisi ottaa noin kahdenkymmenen minuutin mittaiset päiväunet päivän aikana. Sen jälkeen työntekijät ovat kertoman mukaan huomattavasti terävämpiä ja ottavat iltapäivän haasteet paremmin vastaan.

On kuitenkin tärkeää, ettei 20 minuuttia ylitä päiväunilla, koska se voi johtaa siihen, että kroppa ei herää kunnolla ja koko loppupäivä tuntuu menevän autopilotti-tilassaa.

Lähde: Elite Daily, Marie Claire

Lue myös: Kaikkien aikojen luovin paikka päiväunille? Isän ideaa ylistetään netissä

Lue myös: Mene päiväunille, tulet onnelliseksi! Tutkijat paljastavat nokosten ihannepituuden

Kilpailut

Uusimmat