Kuva: Shutterstock
Ota haltuun HRAP-sääntö - näin pelastat veden varaan joutuneen
Hukkuva voi olla vaikea tunnistaa, mutta tosipaikan tullen on hyvä tietää miten toimia.
Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) tietojen mukaan tämän vuoden aikana Suomessa on hukkunut yhteensä 40 ihmistä. Usein hukkumiset tapahtuvat uinnin, pulikoinnin tai vedessä vilvoittelun yhteydessä.
Hukkuvan tunnistaminen ei ole aina helppoa, sillä hukkuva pystyy harvoin huutamaan apua, kun kaikki energia kuluu pinnalla pysymiseen. Hukkuva voi näyttää esimerkiksi sukeltavan tai kiipeävän näkymättömiä tikkaita ylöspäin. Joskus voi näyttää siltä kuin hukkuva tekisi kuperkeikkoja vedessä. Jos ihminen on saanut sairaskohtauksen, voi hän vain vajota pinnan alle.
Jos epäilee jonkun joutuneen hätätilanteeseen vedessä, kannattaa kysyä ensimmäiseksi, onko kaikki hyvin. Jos henkilö ei vastaa, on syytä ryhtyä toimeen.
- Ensimmäisenä on tärkeää hälyttää lisäapua ja tehdä pelastustilanne näkyväksi muille. Tämän jälkeen tulee rauhoitella uhria, etsiä jokin kelluttava apuväline mukaan ja lopuksi pelastaa uhri. Apuvälineen merkitystä ei voi korostaa liikaa, sillä hukkuvan suunta on usein ylöspäin ja ilman apuvälinettä lähestyessä hukkuva voi painaa pelastettavan myös pinnan alle, sanoo SUH:n vesiturvallisuusasiantuntija Anne Hiltunen tiedotteessa.
SUH muistuttaa HRAP-säännöstä, joka toimii hyvänä ohjenuorana veden varaan joutuneen pelastamiseen. Näin toimit:
H = Hälytä apua ja ohjeista ympärillä olevia, ennen kuin aloitat varsinaiset pelastustoimet. Tällä varmistat lisäavun saamisen paikalle.
R = Rauhoitu itse ja rauhoita pelastettavaa kertomalla hänelle, että apua on tulossa. Se antaa pelastettavalle turvallisuuden tunnetta ja voimia jaksaa vielä vähän aikaa.
A = Etsi apuväline, hae jotain kättä pidempää avuksesi ja turvaksesi, mieluiten jotain kelluttavaa. Jos olosuhteet ovat vaikeat, pyri saamaan apua muilta paikallaolijoilta tai soittamalla 112.
P = Pelasta aina kuivalta, jos se vain on mahdollista. Mikäli joudut menemään veteen, pidä uidessasi katseesi jatkuvasti pelastettavassa. Huolehdi, että pelastusväline on aina sinun ja pelastettavan henkilön välissä. Auta pelastettava rantaan, tee tarvittavat ensiaputoimenpiteet ja toimita tarvittaessa jatkohoitoon.
Lue myös: Kesäkuussa hukkui 8 ihmistä - määrä matalin yli 20 vuoteen
Lue myös: Itä-Suomessa eniten juhannushukkumisia
Lähde: Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto