Kuva: Shutterstock

Oikeoppisesta käsittelystä huolimatta korvasieniin jää myrkkyjäämiä - suomalaisten altistusta tutkitaan

30.04.2025 16:15 - Rebekka Silvennoinen

Suomi on yksi harvoista maista, joissa korvasienten myynti elintarvikkeeksi on sallittua. Nyt Ruokavirasto tekee korvasienistä riskiarviota.

Myrkkyjäämien vuoksi korvasieni ei ole enää kuulunut suositeltavien ruokasienien joukkoon, kertoo Ruokavirasto. Jatkuvasti tai useiden peräkkäisten korvasieniaterioiden nauttimista ei suositella, vaikka korvasienet olisi huolellisesti esikäsitelty.

Korvasienten sisältämä gyromitriini on ihmisille akuutisti myrkyllistä, ja koe-eläimillä sen on todettu aiheuttavan myös syöpiä. Gyromitriini aiheuttaa korkeina pitoisuuksina akuutin myrkytyksen. Vaikutukset kohdistuvat ruoansulatuskanavaan, keskushermostoon ja maksaan. 

Myrkyllisyyden poistamiseksi korvasienet suositellaan keittämään kahteen kertaan 5 minuutin ajan, mutta käsittelystä huolimatta korvasieniin jää myrkkyjäämiä.

Suomi on yksi harvoista maista, joissa korvasienten myynti elintarvikkeeksi on sallittua. 

Korvasienten turvallisuutta arvioidaan parhaillaan Ruokavirastossa. Ruokaviraston riskinarviointiyksikkö on arvioimassa kirjallisuuslähteiden perusteella suomalaisten altistusta korvasienten gyromitriinille ja selvittämässä gyromitriinin aiheauttamia terveyshaittoja.

Lisäksi tarkastellaan, onko nykyinen keittosuositus riittävä poistamaan korvasienen gyromitriinia niin, ettei siitä aiheudu terveyshaittaa.

Lue myös: Oletko jo maistanut tätä erinomaista ruokasientä? Voi hyödyntää jopa kokonaisina sienipihveinä

Lue myös: Nämä kaksi tappavaa myrkkysientä sekoitetaan helposti ruokasieniin - virhe voi olla kohtalokas

Lue myös: Kannattaako sienet poimia kokonaisina ilman veistä ja saako ne pestä vedellä? Asiantuntija selventää

Lähde: Ruokavirasto

Kilpailut

Uusimmat