Kuva: Shutterstock

Euroopassa lisääntyvät papukaijakuumetartunnat - joukossa myös kuolemantapauksia

12.03.2024 08:15 - Minttu Tikkanen

Tartuntoja on todettu useissa eri maissa.

WHO varoittaa, että Euroopassa on todettu lyhyen ajan sisällä jo kymmeniä papukaijakuumetartuntoja ihmisissä. 

Viime kuukausina Euroopassa tartunnan on saanut yli 80 henkilöä, joista viisi on menehtynyt tautiin. Tartuntoja on todettu useissa maissa kuten Tanskassa, Ruotsissa, Itävallassa, Alankomaissa ja Saksassa. Tartuntojen kasvua on havaittu vuodenvaihteen tienoilta helmikuuhun saakka ja määrät näyttävät keskimääräistä vuotta suuremmilta.Esimerkiksi Ruotsissa ja Alankomaissa tartuntamäärät ovat tuplaantuneet aiempien vuosien vastaavaan ajankohtaan verrattuna. 

Neljä viidestä kuolemantapauksesta sijoittuu puolestaan Tanskaan, missä osalla tartunnan saaneista tauti paheni lopulta keuhkokuumeeksi ja johti kuolemaan. Myös esimerkiksi Saksassa lähes kaikki tartunnat johtivat keuhkokuumeeseen ja potilaiden sairaalahoitoon joutumiseen, mutta kukaan ei silti menehtynyt tartuntaan. 

Papukaijakuume eli psittakoosi on Chlamydia psittaci -bakteerin aiheuttama hengitystieinfektio, joka voi oireilla usein flunssan tapaan, mutta se voi myös johtaa yleistyneeseen infektioon, joka voi aiheuttaa keuhkokuumeen lisäksi myös sydän-, maksa- tai aivotulehdusta. 

THL:n tautikuvauksen mukaan positiivista on kuitenkin se, että tauti tarttuu heikosti ihmisestä ihmiseen. Yleisin syy tartuntaan onkin esimerkiksi sairastuneiden lintujen ulosteiden kanssa kosketuksiin joutuminen tai niiden leviäminen hengitysilmaan. Nimestään huolimatta tautia voivat papukaijojen lisäksi levittää muutkin kesyt lintulajit. 

THL listaakin, että erityisessä tartuntariskissä ovat esimerkiksi lintujen parissa työskentelevät henkilöt kuten eläinkauppojen myyjät, sairaita lintuja hoitavat tai toisaalta esimerkiksi myös lintujen omistajat tai lintulautaa pihapiirissä puhdistavat henkilöt. Suurimmassa osasssa nyt havaituista tartunnoista henkilön tiedetään altistuneen sairaille linnuille.

Toistaiseksi psittakoosia vastaan ei ole rokotetta, ja kertaalleen sairastunut voi myös saada tartunnan uudelleen. Sairaita lintuja käsitellessä hengityssuojaimet ja suojahanskat ehkäisevät tartuntuntoja kuitenkin jonkin verran. 

WHO jatkaa tilanteen kartuttamista ja tiedon keräämistä tartuntatapauksista. 

Lue myös: HS: Norovirus jyllää - täällä sitä on yleensä eniten

Lue myös: Rokote tyypin 1 diabetesta vastaan otti askeleen eteenpäin

Lue myös: Riski sairastua denguekuumeeseen myös Euroopassa kasvaa

Lähteet: WHO, THL

Kilpailut

Uusimmat