Kuva: SHUTTERSTOCK

Ovatko sähkösavukkeet vaarallisia? Tutkimus toi vihdoin lisätietoa

20.02.2024 17:15 - Rebekka Silvennoinen

Tutkijat ovat selvittäneet sähkösavukkeiden vaikutuksia keuhkoihin.

Sähkösavuke tai sähkötupakka eli vape on sähköllä toimiva laite, jolla höyrystetään ja hengitetään laitteen säiliössä olevaa nestettä. Usein törmää väitteeseen, että sähkösavukkeet olisivat turvallinen vaihtoehto tavallisille savukkeille. Siitä pitääkö tämä väite paikkansa, on nyt vihdoin saatu lisätietoa. 

Potilaan Lääkärilehti kertoo tutkimuksesta, jossa jenkkitutkijat selvittivät, miten sähkösavukkeita käyttävät nuoret aikuiset hengitystieoireilevat, jos oireilevat. 

Kyselytutkimuksessa seurattiin kroonisen keuhkoputkentulehduksen, hengityksen vinkumisen ja hengenahdistuksen ilmaantuvuutta tutkittavilla. Tutkimuksessa otettiin huomioon myös mahdollinen tavallisen tupakan ja kannabiksen käyttö ja keskityttiin vain puhtaaseen sähkösavukkeiden vaikutukseen.

Tutkimuksessa selvisi yksinkertaistettuna, että sähkötupakointi on vaarallista keuhkojen terveydelle. Sähkösavukkeita käyttävillä oli selvästi lisääntynyttä hengityksen vinkunan, keuhkoputkitulehduksen ja hengenahdistuksen suurentunut riski verrattuna osallistujiin, jotka eivät ikinä olleet käyttäneet sähkösavukkeita.

Kun tutkimustuloksista erotettiin tupakoinnin ja kannabiksen mahdolliset vaikutukset ja jäljelle jäi vain sähkösavukevaikutus, keuhkoputkitulehduksia oli 55 prosenttia, hengenahdistusta 48 prosenttia ja vinkunaa 41 prosenttia enemmän kuin heillä, jotka eivät käyttäneet sähkösavukkeita.

Sähkösavukkeiden nikotiini tekee pahaa keuhkoille, ja makuaineet aiheuttavat keuhkoputkien ärsytystä eli hengityksen vinkunaa.

Lue myös: Tutkimus osoittaa, kuinka monessa vuodessa tupakan syöpävaikutukset puolittuvat lopettamisesta

Lue myös: Syrjässä viihtyvästä Korkeasaaren Pedro-boasta tuli julkkis - "pako oli kyllä virhearvio Pedrolta"

Lue myös: Mikä on moottorikelkan ikäraja? Entä promilleraja? Monilla moottorikelkkailun säännöt hakusessa

Lähde: Potilaan Lääkärilehti

Kilpailut

Uusimmat