Kuva: Shutterstock

Kuolleisuusluvut kääntyivät viime vuonna nousuun - ainaisten syiden joukossa selvästi yksi uusi

06.12.2023 22:15 - Minttu Tikkanen

Jotkin kuolinsyyt kuten itsemurhat kuitenkin myös vähenivät.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan viime vuosi oli yhdessä asiassa poikkeuksellinen pitkään aikaan. Kuolleisuusluvut kääntyivät ensimmäistä kertaa vuosiin noususuhdanteeseen.

Vuonna 2022 Suomessa kuoli 63 200 ihmistä, se on 5 500 kuin vuotta aiemmin. Naisilla kuolleisuus oli viimeksi tätä korkeammalla vuonna 2012 ja miehillä taas 2014. 

Tilastokeskus kerää tietoa myös kuolleisuuden syistä. Eniten kuolemia aiheuttivat viime vuonnakin verenkiertoelinten sairaudet, jotka aiheuttivat lähes joka kolmannen kuoleman. Näihin kuolleiden henkilöiden määrä jopa kasvoi edellisistä vuosista. Yleisimpien joukossa pysyivät myös jotkin syövät kuten haimasyöpä sekä keuhkosyöpä, joka naisilla nousi jopa rintasyövän ohi yleisimpänä kuoleman aiheuttavana syöpänä.

Viime vuoden lukuihin vaikutti kuitenkin myös selvästi yksi uusi, mutta melko ilmeinen syy. Koronavirus näkyy kuolintilastoissa selvästi. Siihen menehtyi vuoden 2022 aikana 4349 henkilöä eli 7 prosenttia kaikista kuolleista. Lisäksi koronavirus oli myötävaikuttajana tuhansissa muissa kuolemantapauksissa. Koronavirukseen menehtyneiden mediaani-ikä oli kuitenkin jo 87 vuotta. Toisaalta kokonaisuudessaan kaikista kuolinsyistä kuolleisuus kasvoi kuitenkin ikäihmisten lisäksi myös työikäisten joukossa.

Toisaalta tilastossa nähtiin myös positiivisia muutoksia. Esimerkiksi kasvaimiin, tapaturmiin ja myös itsemurhiin menehtyminen väheni edellisvuosista vuonna 2022. Alkoholiperäisiin kuolemansyihin sen sijaan menehdyttiin viime vuonna lähes edellisvuosien tapaan, määrässä oli vain hienoista nousua. Alkoholin vuoksi menehtyneitä oli viime vuonna 1700, joista valtaosa miehiä.

Lue myös: WHO tarkkailee Kiinassa äkkiseltään levinneitä keuhkokuumetapauksia - lisätietoja tarvitaan

Lue myös: Uusi kansantauti on noussut salakavalasti vaarantamaan suomalaisten terveyttä - suuri vaikutus elintavoilla

Lue myös: Syöpään saatetaan löytää rokote tällä vuosikymmenellä

Lue myös: WHO: Ebolaan verrattu Marburgin tauti leviää Guineassa

Lähde: Tilastokeskus

Kilpailut

Uusimmat