Kuva: Shutterstock

Tiesitkö, että punkin puremasta voi seurata myös allergia muun muassa lihalle?

10.08.2023 21:15 - Minttu Tikkanen

Suomessa tapauksia tiedetään muutamia.

Borrelioosi ja puutiaisaivokuume ovat monelle jo tuttuja pelkoja, mutta punkin puremasta on Yhdysvalloissa havaittu voivan seurata muunkinlaisia oireita.

Punkin puremasta voi seurata alfa-gal-oireyhtymä, joka tarkoittaa herkistymistä lihan sisältämälle galaktoosi-alfa-1,3-galaktoosi -sokeriyhdisteelle. Käytännössä oireyhtymä tarkoittaa siis liha-allergiaa. Sen on todettu seuraavan nimenomaan punkin puremasta. Lihan lisäksi myös esimerkiksi maitotuotteet ja liivate ovat saattaneet alkaa allergisoida potilasta.

Yhdysvaltain tautikeskus CDC:n julkaisun mukaan Yhdysvalloissa on jopa 110 000 tautiepäilyä. CDC:n arvion mukaan luku voi kuitenkin todellisuudessa olla huomattavasti suurempi ja mahdollisesti oireyhtymästä kärsiviä saattaisi olla jopa 450 000.

Mahdollinen myös Suomessa

Suomessakin tapaukset ovat mahdollisia, joskin hyvin harvinaisia. 

Ilmiöstä on kirjoittanut Suomessa aiemmin Duodecim-lehti, jonka mukaan Suomessa tapauksia tiedetään kuitenkin vasta muutamia. Ruotsissa epäilyjä on kuitenkin ollut jo satojen potilaiden kohdalla.

Duodecimin mukaan oireet saattavat alkaa vasta useiden tuntienkin jälkeen lihansyönnistä, vaikka usein yliherkkyyksissä oireet alkavat jo hyvinkin nopeasti. Tämä voi osaltaan viivästyttää oikean diagnoosin saamista tai tapausten tunnistamista, koska oireita ei välttämättä osata yhdistää lihansyöntiin.

Lue myös: Punkin pää jäi irroituksesta huolimatta ihon alle - onko yleinen ilmiö vaarallinen?

Lue myös: Tiedätkö, miten turvaat lemmikkisi punkeilta? Katso vinkit punkin poistoon ja niiltä suojautumiseen

Lähteet: CDC, Duodecim

Kilpailut

Uusimmat