Kuva: Shutterstock

Tiedätkö, mitä on punainen kohina? Keskittymistä parantavia vaikutuksia ylistetään sosiaalisessa mediassa

29.05.2023 08:15 - Jenni Tuusjärvi

Valkoisen kohinan keskittymistä parantavat vaikutukset on tiedetty jo pitkään, mutta punainen kohina, eli Brownin kohina on uudempi ilmiö.

Sosiaalisen median alusta TikTokissa on levinnyt viime aikoina kohiseva ääniraita, jonka väitetään auttavan kuulijaansa keskittymään.

Äänen voisi kuvailla muistuttavan auton huminaa, rankkasadetta, ehkäpä myös aaltojen pauhua.

Kyseessä ääniraidassa on kyseessä punaisesta kohinasta, eli viralliselta nimeltään Brownin kohinasta, josta erityisesti ADHD-oireiset ihmiset ovat kertoneet saavansa apua keskittymiseen.

Yhdellä suosituimmista videoista Natalya Bubb -nimellä tiktokkaava nainen kuuntelee Brownin kohinaa.

"Minne kaikki ajatukseni katosivat?", videolla ihmetellään. Video kerännyt yli miljoona katselukertaa ja lukuisia kommentteja.

"Eikö olekin outoa? Ajatukset, soiminen... poissa. Rentoutin jopa leukani", eräs kommentoija ylistää.

"Tuntuu kuin aivoni saisivat perusteellisen tuuletuksen", toinen toteaa.

Mikäli upotus ei näy, voit katsoa sen tästä.

"Aivoja puhdistava" ääni tunnetaan nimellä Brownin kohina

Kohisevassa äänessä on kyse Brownin kohinasta. Kohinan nimi viittaa kasvitieteilijä Robert Browniin, joka tunnisti vuonna 1827 äänen, joka lähtee siitä, kun siitepöly liikkuu vedessä. Brownin kohina siis jäljittelee tätä ääntä. Ääni muistuttaa valkoista kohinaa, mutta hieman muunneltuna. Brownin kohinassa matalataajuuksisia ääniä on lisätty ja korkeataajuisempia säveliä on vähennetty.

- Brownin kohina on miellyttävämpää kuunneltavaa, sillä rajut ja kuuntelijaa mahdollisesti häiritsevät korkeat taajuudet on poistettu, musiikkipalvelu Rehegoon musiikkijohtaja Giles Williams kertoo.

Useat ihmiset ovat kokeneen kohinan auttamaan muun muassa keskittymisessä ja unensaannissa.

- Pystyin enne keskittymään ainoastaan kahviloissa. Kun olin köyhä, eikä minulla ollut varaa mennä kahviloihin, yritin löytää kahviloiden äänimaisemia Youtubesta. Silloin löysin Brownin kohinan. Siitä lähtien olen käyttänyt sitä aina, kun mieleni harhailee ja minun täytyy saada työni tehtyä, kirjailija Zadie Smith kertoo Penguin-podcastissa.

The Guardian -julkaisun mukaan valkoisen kohinan on osoitettu parantavan unta sekä auttavan joissakin kognitiivisissa tehtävissä ADHD-lapsia.

Farmakologian professori Dan Berlaun mukaan Brownin kohinassa ei kuitenkaan ole mitään taianomaista.

- Luulen, että kaikilla näillä äänillä voi olla samanlaisia vaikutuksia aivoihin, mutta ihmiset pitävät siitä, miltä Brownin kohina kuulostaa. Sen vuoksi se on se, jota käytetään. Kuulostaa siltä, että TikTokin ADHD-yhteisö on huomannut kohinan olevan jotain sellaista, joka auttaa heitä. Se on mahtavaa, Berlau toteaa.

On kuitenkin yksilöllistä, sopiiko Brownin kohina kuuntelijalleen. Berlau muistuttaa, ettei ole olemassa kaikille sopivaa ratkaisua, sillä ihmisaivot reagoivat yksilöllisesti ärsykkeisiin, kuten Brownin kohinaan.

Kokeilemisesta ei kuitenkaan ole haittaa, kunhan pitää äänenvoimakkuuden sopivan alhaisena, ettei kova ääni pääse vahingoittamaan kuuloa.

Lue myös: Katkeileeko keskittymisesi? Helpot, keskittymiskykyä parantavat niksit tehostavat myös työntekoa

Lue myös: Kärsitkö keskittymisvaikeuksista? Voi paljastaa yllättävän paljon terveydestäsi

Lue myös: Vaikea keskittyä ja ajatus harhailee? 6 niksiä, joiden avulla parannat keskittymiskykyäsi

Lähde: The Guardian

Juttu julkaistu alun perin 8. lokakuuta 2022. 

Kilpailut

Uusimmat