Kuva: Shutterstock

WHO: Ebolaan verrattu Marburgin tauti leviää Guineassa

16.04.2023 22:15 - Minttu Tikkanen

Tartunnan saaneiden kuolleisuus on prosenteissa korkea.

Maailman terveysjärjestö WHO tiedottaa, että Marburgin taudin aiheuttamat tartunnat lisääntyvät päiväntasaajalla Guinean alueella. 

Guinea itse julisti tällä viikolla, että kyseessä on jo epidemia. Vaikka tapausten määrä on vielä maltillinen, WHO arvioi, että kansallisella tasolla kyseessä on erittäin korkea riski. Alueellisella tasolla riski on kohtuullinen. WHO kuitenkin arvioi tiedotteessaan myös, että kansainvälinen riski ei ole kovin merkittävä.

Maassa on toistaiseksi todettu 15 laboratoriossa varmennettua tapausta, joiden lisäksi 23 epäilyä. Varmistetuista tapauksista kuusi todettiin pelkästään lauantain aikana. Vaikka tartuntamäärät ovat toistaiseksi pieniä, on taudin kuolleisuus huolestuttavan korkea. Vahvistetuista tapauksista 11 on tähän mennessä menehtynyt ja epäilyistä kaikki 23.

Marburgin tauti on verenvuotokuume, joka muistuttaa jokseenkin Ebolaa. Tautia levittävät lepakot, mutta se voi levitä myös ihmisten välillä tai pisaratartuntana. Sen kuolettavuuden on arvioitu olevan pahimmillaan yli 80 prosenttia.

Lue myös: Miksi jotkut meistä hurahtavat salaliittoteorioihin? Psykologin mukaan alttius on meissä kaikissa

Lue myös: Syöpään saatetaan löytää rokote tällä vuosikymmenellä

Lähde: WHO

Kilpailut

Uusimmat