Kuva: Pixabay

MTV: Onko tipattomasta oikeasti hyötyä pysyvän muutoksen teossa? "Sillä lailla lohdullista"

15.01.2023 12:15 - Minttu Tikkanen

Keho alkaa palautua alkoholin haitoista jo lyhyen tauon aikana.

Moni aloittaa tammikuussa suurella tarmolla tipattoman, mutta helmikuun alkaessa luiskahtaakin helposti vanhoihin tapoihin tai jopa vielä railakkaampaan alkoholinkäyttöön, kun on pakolla kärvistellyt kuukauden tauon läpi. MTV:n Huomenta Suomi -ohjelmassa pohditaan, onko tipattomalla tammikuulla todellisuudessa mitään vaikutusta pysyvän muutoksen tekemiseen.

Perää on todellakin siinä, että keho alkaa jo lyhynkin tauon aikana korjata alkoholin aiheuttamista haitoista niitä, jotka korjattavissa ovat. Kaikki vauriot eivät tietenkään enää palaa ennalleen. Kuitenkin tässä mielessä kuukaudenkin tauko juomisesta auttaa kehoa palautumaan.

- Se on sillä lailla lohdullista, että itse asiassa suuri osa alkoholin vaikutuksista on sellaisia, että kun elimistölle annetaan aikaa korjata itsensä, se pystyy onneksi uusiutumaan ja korjaamaan aika paljolti, kertoo MTV:n haastattelussa A-klinikan avohoitopalvelujen ylilääkäri Markus Partanen.

Tipaton ei kuitenkaan palvele terveyttä, jos sen jälkeen päätyy kiskomaan kahta kauheammin. Tutkimusten mukaan elimistölle haitallisinta on juuri humalahakuinen juominen, jossa juodaan runsaita määriä kerralla. Kohtuukäyttö eli silloin tällöin maltillisesti juominen on siten parempi ratkaisu kuin absoluuttinen tauko ja sitten paluu kännäämiseen. 

- Kyse on myös juomatottumuksista: juoko kerralla isoja määriä? Tällainen perinteinen suomalainen humalahakuinen juominen on selkeästi vielä haitallisempaa kuin se, että juodaan pikkuhiljaa, Partanen jatkaa.

Vaikka yhden kuukauden tipaton ei olekaan vielä automaattinen ratkaisu kestämättömiin juomistottumuksiin, on se usein hyvä hetki pysähtyä pohtimaan omaa alkoholinkäyttöään. Tipattoman suurin etu onkin todennäköisesti siinä, että ihminen havaitsee miten erilaiselta keho ja jaksaminen voi raittiina tuntua, mikä puolestaan kannustaa ponnistelemaan pysyvämpäänkin muutokseen.

Monille tässä auttaa Partasen mukaan myös esimerkiksi nykyajan trendituote älykello tai aktiivisuusranneke, joka näyttää konkreettisesti kuinka eri tavalla esimerkiksi nukkuu ja palautuu alkoholia juotuaan verrattuna juomatta jättämiseen.

- Aika monelle jo tällainen kuukauden breikki antaa aika paljonkin näkökulmaa siihen, millaisia haittoja alkoholi on voinut tehdä, Partanen summaa MTV:lle.

Lue myös: Sober curious -ilmiö kasvattaa suosiotaan huimaa tahtia - mikä se on ja mitä sillä tavoitellaan?

Lue myös: Ei ole myöhäistä aloittaa tipatonta tammikuuta - terveyshyödyt ovat uskomattomat

Lähde: MTV

Kilpailut

Uusimmat