Kuva: Shutterstock

MTV: Lämpöhalvauksen oireet voivat alkaa salakavalasti - tunnista hälytysmerkit

28.06.2022 18:15 - Minttu Tikkanen

Lämpöhalvauksen oireita havaitessaan on pyrittävä viilentymään välittömästi.

Lämmöstä päästään nauttimaan nyt toden teolla, mutta monia pitkään jatkuva helle myös koettelee. Kuumuus voi olla tukalaa erityisesti ikääntyville tai pitkäaikaissairaille. MTV listasikin oireet, joita havaitessaan kannattaa omasta voinnistaan huolestua.

Kuumuus voi johtaa pahimmillaan jopa lämpöhalvaukseen. Mtv:n artikkelin mukaan lämpöhalvaus voi fyysisen rasituksen aikana kehittyä hyvinkin nopeasti, ja siitä voivat kieliä esimerkiksi kuumentunut iho, tajunnan tason häiriöt, matala verenpaine, hyperventilaatio, pahoinvointi tai ripuli. 

Artikkelissa muistutetaan myös, että lämpöhalvauksen lisäksi kuumalla ilmalla voi uhata myös nestehukka. Jos helteellä hikoilu yht'äkkiä lakkaakin, ei siitä kannata riemastua, vaan epäillä nestevajetta. Myös tumma virtsa on hälytysmerkki siitä, että vettä olisi syytä juoda runsaammin.

Artikkeli neuvoo, että lämpöhalvausta epäiltäessä on itseään yritettävä viilentää välittömästi. Tällaisessa tapauksessa on esimerkiksi hakeuduttava varjoon, huolehdittava nesteytyksestä, riisuttava ylimääräiset vaatteet ja viilennettävä kehoa esimerkiksi viileällä vedellä. Myös tuulettimen läheisyyteen hakeutuminen voi tuoda tilanteeseen avun. Pahaksi edenneessä tilanteessa ei pidä epäröidä soittaa hätänumeroon.

Lue myös: Kuinka saada nukuttua makoisasti myös lämpimällä ilmalla? Ota 5 neuvoa käyttöön

Lue myös: Vegaaninen "nice cream" on kesän helpoin ja terveellisin herkku - syntyy vain parista raaka-aineesta

Lähde: MTV

Kilpailut

Uusimmat