Kuva: Shutterstock

Mitkä ihmeen sulfaatit ja onko niistä todella haittaa hiuksillesi? Asiantuntija vastaa

05.04.2022 11:15 - Minttu Tikkanen

Shampoo voi joko sisältää sulfaatteja tai olla vapaa niistä.

Moni tarttuu kaupan hyllyllä vain johonkin käteen osuvaan, mieluusti hyväntuoksuiseen shampooseen eikä edes hoksaa, että senkin kohdalla pitäisi olla lukemassa tuoteselostetta. Viime aikoina on kohistu joidenkin shampoiden sisältämistä sulfaateista, joiden uskotaan tekevän hallaa hiuksille. Asiantuntija, kosmetiikkakemisti Nick Dindio vastaa nyt Cosmopolitanin artikkelissa, onko huoleen syytä.

Dindion mukaan on selvää, että sulfaattivapaat shampoot ovat parempia joillekin hiustyypeille, mutta sulfaattien ei voida suoraan sanoa olevan haitallisia kaikille hiustyypeille.

- Sulfaatit eivät ole luonnostaan pahaksi, mutta ne voivat olla aggressiivisia - niin kuin voivat muutkin pesuaineet, Dindio pohtii.

Jos hiustyyppisi on jo valmiiksi kuiva tai kihartuva, saattavat sulfaatteja sisältävät shampoot olla liian rajuja omalle kuontalollesi. Myös kuivasta päänahasta kärsivä saattaa haluta jättää sulfaatit väliin, sillä ne voivat ärsyttää entisestään. Sen sijaan helposti rasvoittuvalle hiustyypille sulfaatillisetkin shampoot saattavat olla varsin toimivia ja tehokkaita. 

Sulfaateissa on tosin myös se kikka, että ne eivät välttämättä sovi värjätyille hiuksille, koska ne voivat mennessään irrottaa väripigmenttiä. Siksi värjätyille hiuksille suositellaankin usein niille erikseen suunnattua shampoota. Muutoin sulfaatteja sisältävän shampoon hyödyllisyys on pitkälti omasta hiustyypistä kiinni.

Lue myös: Onko hiusten tuplapesu oikeasti hyödyksi? Asiantuntija vastaa

Lue myös: Saako hiukset pestä joka päivä? Vastaus on tiukka

Lue myös: Saatat vaurioittaa hiuksiasi tietämättäsi - 8 mokaa, joita kannattaa vältellä

Lähde: Cosmopolitan

Kilpailut

Uusimmat