Kuva: Shutterstock

Huonosti istuvat kuulokkeet saavat monet tekemään kohtalokkaan virheen, kertoo korvalääkäri

26.08.2020 10:45 - Roy Kokkonen

Audiologi-korvalääkäri Mari Havia korostaa, että kuulokkeiden valinnassa istuvuus on tärkeintä, jotta äänenvoimakkuus pysyy kuulolle turvallisena.

Moni nauttii musiikista kuulokkeiden avulla niin kotona, työpaikalla kuin vapaa-ajan harrastuksissakin. Helppokäyttöisiä bluetooth-nappikuulokkeita on nykyisin saatavilla runsaasti, ja moni viettää päivänsä kuulokkeet lähes koko ajan korvissa.

Voice.fi selvitti, liittyykö kuulokkeiden käyttöön riskejä, ja mitä tulee ottaa huomioon, jotta musiikin kuuntelu olisi turvallista.

Audiologi-korvalääkäri Mari Havia kertoo, että mikäli kuulokkeet ovat sopivat ja äänenvoimakkuus pysyy maltillisena, ei musiikin ystävillä ole syytä huoleen.

- Jos musiikkia kuuntelee alle 80 desibelin äänenvoimakkuudella, kuulovaurion riskiä ei ole, Havia toteaa.

Osa kuuntelee kipukynnyksen ylittävillä voimakkuuksilla

Kuulokkeilla ei kannata ylittää 60 prosenttia niiden maksimiäänenvoimakkuudesta. Osa ihmisistä kuitenkin kuuntelee säännönmukaisesti musiikkia liian kovalla. Silloin on riskinä, että kuulovaurio kehittyy ajan myötä.

- On todettu, että jotkut kuuntelevat musiikkia jopa 126 desibelin äänenvoimakkuudella, joka ylittää normaalin korvan kipurajan. Tällöin kuulovaurion riski on ilmeinen, Havia kertoo.

Kuulokkeilla ei kannata väkisin yrittää peittää ympäristön meteliä. Tärkeintä olisi löytää niin laadukkaat ja hyvin istuvat kuulokkeet, ettei volyymiä tarvitse kääntää kovemmalle ympäristön hälyn peittämiseksi.

- Tutkimusten mukaan ympäristön melu saa ison osan kuulokkeiden käyttäjistä voimistamaan ääntä jopa 20 desibeliä, mikä on riski kuulolle. Huonosti istuvat nappi- ja korvakäytäväkuulokkeet helposti vuotavat ympäristön hälyä kuulokkeen ohi korvaan, mikä lisää tarvetta volyymilisäykseen.

Nappikuulokkeiden sopiva istuvuus on tärkeää. (kuva: Fotolia)

Nappikuulokkeiden kanssa kannattaa olla tarkkana

Nappikuulokkeiden kanssa kannattaa muutenkin olla tarkkana, sillä etenkin korvakäytävän sisään menevillä kuulokkeilla saadaan aikaan sankakuulokkeita suurempia äänentasoja. Se lisää riskiä kuulovaurioon.

Nappikuulokkeet häiritsevät lisäksi korvan luonnollista toimintaa.

- Kaikki korvakäytäviin työnnettävät vierasesineet; kuulokkeet, korvatulpat ja kuulokojeet häiritsevät korvan omaa "migraatiota", eli vaikun normaalia puhdistumista korvakäytävistä. Nappikuulokkeiden käytön ongelmana voi olla vahan kertyminen korvakäytäviin, Havia sanoo.

Äänenpainetta mitataan desibeleillä (dB)

0 dB - Kuulokynnys, eli hiljaisin ääni, jonka ihminen tietyllä taajuudella kykenee aistimaan
10-30 dB - Lehtien havina
30-50 dB - Tietokone
50-70 dB - Keskustelu
70-85 dB - Liikenne
80-100 dB - Ravintola
90-100 dB - Konsertti
125- dB - Kipukynnys
130-135 dB - Suihkukone

Lue myös: Nappikuulokkeissa on hurja määrä bakteereita - tämän luettuasi et laita niitä korviisi puhdistamatta

Lähde: Kuuloliitto

Kilpailut

Uusimmat