Kuva: Shutterstock

Pelkäätkö lentämistä, pimeää tai yksinoloa? 3 keinoa, joilla hallitset pelkoa

06.10.2019 09:15 - Karoliina Kotala

Lähes jokainen ihminen pelkää jotain, mutta oikeiden apukeinojen avulla pelkoa on mahdollista hallita.

Ihminen voi pelätä lähes mitä vaan, mutta yleisiä pelkoa aiheuttavia tilanteita ovat esimerkiksi hammaslääkärikäynnit, yksinolo pimeässä, lentäminen tai vaikkapa pelkoa aiheuttavan eläimen kohtaaminen. Pelko voi olla myös hyödyksi, sillä se pitää meidät elossa, mutta toisinaan pelot voivat rajoittaa elämää.

Alla kolme asiantuntijoiden ohjetta, jotka kannattaa ottaa kokeiluun, jos toiveissa on oppia hallitsemaan pelkoa:

Käytä logiikkaa

Jos vain mahdollista, yritä järkeillä pelkoasi ja tilannetta, joka aiheuttaa pelkoa. Esimerkiksi lentäminen; mieti montako lentoa lennetään ympäri maailmaa joka päivä ja jos olisi todennäköistä, että lento-onnettomuuksia sattuisi, ei yksikään lentoyhtiö olisi toiminnassa.

Ole positiivinen

Kun olet kohtaamassa tilanteen, joka pelottaa, yritä etsiä siitä positiivisia puolia ja vakuuttaa niillä itsesi. Esimerkiksi hammaslääkäriin mennessäsi yritä olla iloinen siitä, että hampaasi pysyvät terveinä ja kauniina. Ole myös tarkka, ettet opeta pelkoa lapsillesi: Älä koskaan voivottele, jos lapsesi on menossa vaikkapa lääkäriin tai hammaslääkäriin, vaan anna hänellekin positiivinen kuva hoitokäynneistä.

Kohtaa pelkosi

Toisinaan pelon kohteen välttely voi vain vahvistaa sitä, joten joidenkin pelkojen kohdalla apu voikin löytyä siitä, että kohtaa pelottavat tilanteet. Esimerkiksi jos pelkäät koiria, tee toistuvasti tuttavuutta tuttuun koiraan vaikkapa naapurissa ja hiljalleen huomaat, etteivät koirat ehkä niin pelottavia olekaan.

Lähde: Women’s Health Magazine

Lue myös: Yllättävät fyysiset reaktiot, jotka pelon tunne aiheuttaa kehossa – tiesitkö?

Kilpailut

Uusimmat