Kuva: Shutterstock

Oletko kokeillut valkaista hampaitasi hiilihammastahnalla? Saattavat olla haitaksi purukalustolle

24.05.2019 08:15 - Milena Raappana

Hiilihammastahnojen tehoa ei olla pystytty todistamaan.

Hiilivalkaisu on tämän hetken hampaidenvalkaisutrendi. Mustan hiilihammastahnan väitetään vaalentavan hampaita, mutta uuden The British Dental Journalin tekemän tutkimuksen mukaan hiilihammastahna ei välttämättä olekaan kovin toimiva ja se saattaa jopa vahingoittaa hampaita.

Tutkimuksessa testattiin 50 erilaista hiilivalkaisuun tarkoitettua hammastahnaa. Vain kahdeksan prosenttia tuotteista sisälsi fluoria, joka estää kariesksen syntymistä. Nekin tuotteet, jotka sisälsivät fluoria saattavat olla hyödyttömiä, sillä hiili voi vaikuttaa fluorin tehoon.

Tutkimuksesta selvisi, että 50 prosenttia tuotteista lupasi terapeuttisia vaikutuksia ja 30 prosenttia vahvistavan hampaita. Loput väittivät tarjoavan hampaille antibakteerisia ja antiseptisiä hyötyjä, mutta mitään näistä ei olla pystytty tieteellisestä todistamaan.

50 tuotteesta 96 prosenttia lupasi valkaisevan hampaita. Tutkimuksesta kävi kuitenkin ilmi, että hiilihammastahnat ja -jauheet sisältävät liian vähän valkaisevia aineisosia, jotta ne voisivat oikeasti vaikuttaa hampaiden väriin. Itseasiassa tällaiset tuotteet voivat olla haitallisia hampaille, koska ne saattavat sisältää hiilessä luontaisesti esiintyvää raakaöljyä ja bensiiniä.

Tutkimuksen johtava kirjoittaja lääkäri Linda Greenwall muistuttaa, että hammastahnat sisältävät kalsiumia, fluoria ja fosfaattia, sillä ne vahvistavat hampaiden kiillettä.

Lue myös: Nuori mies valkaisi hampaansa kotona järkyttävin seurauksin - tuote yhä myynnissä nettikaupoissa

Lue myös: Juotko paljon kahvia? Torju hampaiden kellastuminen hammaslääkärin vinkkien avulla

Lähde: Metro

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat