Kuva: Shutterstock

Uusi yllättävä ruokatrendi nousemassa - suomalaiset olleet edelläkävijöitä iät ja ajat

26.03.2019 11:45 - Milena Raappana

Suomalainen perinneruoka peruna on jäänyt trendikkään bataatin varjoon, mutta on nyt nousemassa hyvinvointialan keskiöön.

Uutisoimme aikaisemmin vuoden 2019 ruokatrendeistä, jotka sisälsivät vähintäänkin erikoisia suuhunpantavia, kuten kaktusveden. Listalta ei kuitenkaan löytynyt suomalaisten lautaselta jo iät ja ajat löytynyttä perunaa, josta povataan uutta hittiruokaa.

Hyvinvointia-ala on alkanut kiinnittää enemmän ja enemmän huomiota ruuansulatukseen ja suoliston toimintaan. Tavallinen peruna on yksi helpointen sulavista ruuista. Sen lisäksi ne sisältävät paljon ravintoaineita.

Mutta onko perunasta bataatille, tavallisen pottusen paremmalle puoliskolle, vastusta? The Food Networkin mukaan molemmilla on hyvät ravintoainearvot, mutta peruna on erityisen hyvä C ja B6 -vitamiininen, niasiinin, foolihapon, kaliumin, mangaanin, magnesiumin ja fosforin lähde. Kaliumarvoissa se voittaa jopa banaanin.

Ravitsemusterapeutti Meghan Carneyn mukaan peruna ei kuitenkaan kovinkaan paljon eroa bataatista ravintoarvoiltaan. Hän kehottaa syömään sitä perunaa, mikä itselle maistuu parhaiten.

Vatsan on myös helppo sulattaa perunaa. Se yleensä korvaa jonkin huonosti sulavan hiilihydraatin FODMAP-ruokavaliossa. FODMAP tulee englanninkielen sanoista Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides ja Polyols ja ne yleensä aiheuttavat vatsakipuja, turvotusta ja ilmavaivoja.

Suomalaiset voivat siis tyytyväisinä jatkaa pottusten popsimista, mutta kuten kaikkien trendien kohdalla, kohtuus kaikessa.

Lue myös: Viisi ruoka-ainetta, jotka saavat ihosi hehkumaan - kuuluvatko jo ruokavalioosi?

Lue myös: Addiktoivimmat ruoat listattiin - löytyykö oma suosikkisi listalta?

Lähde: Man Repeller

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat