Kuva: Shutterstock

Syötkö paljon kananmunia? Tutkijoilta varoitus runsaan käytön terveysriskeistä

18.03.2019 12:45 - Senni Loikala

Runsaskolesterolisen ruokavalion terveysriskit huolestuttavat amerikkalaistutkijoita.

Kananmunassa on paljon terveellisiä ainesosia, mutta myös kolesterolia. Tuoreen amerikkalaisen tutkimuksen mukaan kananmunien runsas ja säännöllinen syöminen, ja yleisesti runsaskolesterolinen ruokavalio, voi altistaa merkittävästi sydän- ja verisuonisairauksille ja lisätä selvästi ennenaikaisen kuoleman riskiä.

Tutkimuksesta uutisoivat esimerkiksi CNN, Fox News, Reuters ja EurekAlert!. Tutkimus julkaistiin JAMA-lehdessä.

Tutkijoiden mukaan riskit koskevat heitä, jotka saavat ruokavaliostaan 300 milligramman verran kolesterolia päivässä. Yksi suurikokoinen kananmuna sisältää keskimäärin 186 milligrammaa kolesterolia, tutkijat raportoivat.

Tutkimus tehtiin analysoimalla kuudesta menneestä tutkimuksesta saatua aineistoa. Tutkimuksissa oli yhteensä yli 29 000 osallistujaa, joiden terveyttä seurattiin yli 17 vuoden ajan.

Brittiläisessä sydänterveyttä ajavassa säätiössä, British Heart Foundationissa, työskentelevä ravitsemusterapeutti Victoria Taylor kommentoi tuoreita tutkimustuloksia. Hän painottaa, ettei kananmunien syömisen ja terveysriskien välille voida vetää suoraa syy-seuraus-suhdetta. Aihe vaatii hänestä lisää tutkimusta.

- Kananmunat ovat ravinteikasta ruokaa ja tässä tutkimuksessa keskityttiin siihen, miten paljon niitä voi syödä. Yhtä tärkeää on kiinnittää huomiota siihen, miten kananmunat valmistetaan ja mitä niiden kanssa syödään.

- Terveellisessä ruokavaliossa on kyse tasapainosta.

Terveyskirjastossa muistutetaan, että Yhdysvalloissa ravinnon kolesteroli on suuri puheenaihe. Maassa on esitetty sen saannille on alle 300 milligramman saantisuositus. Suomessa sama suositus koskee vain sydänpotilaita.

Lue myös: Selkäkiputyypit, joita sinun ei pitäisi ikinä sivuuttaa - katso, milloin kannattaa käydä lääkärissä

Lue myös: Treenimuodot, jotka voimistavat myös seksuaalista nautintoa - valitse suosikkisi 5 vaihtoehdosta

Lue myös: Vauva pilaa äidin yöunet, mutta ei isän - tutkimus: vanhempien univeloissa yllättävä ennuste!

Lähde: CNN ja Terveyskirjasto

Kilpailut

Uusimmat