Kuva: Shutterstock

Naiset, jotka synnyttävät talvella kärsivät useammin masennuksesta

28.09.2018 11:15 - Katariina Auvinen

Synnytyksen jälkeistä masennusta ilmenee noin 16 prosentilla suomalaisista äideistä.

Suomessa monet kärsivät jonkin asteisesta kaamosmasennuksesta, kun syksy tulee ja valo vähenee iltojen pidetessä. Tutkimusten mukaan myös tuoreet äidit, jotka synnyttävät talvella pimeään aikaan, ovat suuremmassa riskiryhmässä sairastua synnytyksen jälkeiseen masennukseen. 

Auringonvalon uskotaan nostavan serotoniinitasoja ja ylläpitävän ihmisen hyvää mieltä sekä rauhallisuutta, joten siirtyminen pitkien kesäpäivien jälkeen lyhyisiin ja vähävaloisiin talvipäiviin, on todettu Daily Mail -julkaisun mukaan aiheuttavan enemmän masentuneisuutta tuoreissa äidillä. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan synnytyksen jälkeistä herkistymistä tavataan jopa 80 prosentilla tuoreista äideistä. Se kestää noin muutaman päivän, mutta menee ohitse itsestään. Synnytyksen jälkeistä masennusta taas esiintyy jopa 16 prosentilla tuoreista äideistä. Masennuksen esiintyvyys on korkeimmillaan ensimmäisten kolmen kuukauden aikana. 

Masentunut on usein itkuinen, iloton ja hänen ruokahalunsa on saattanut muuttua. Myös uniongelmat ja avuttomuuden tunne ovat yleisiä. 

Lue myös: "Olen vain väsynyt" - Ihan tavallisetkin lausahdukset voivat kertoa toisen ihmisen masennuksesta

Lähde: Daily Mail & Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 

Kilpailut

Uusimmat