Kuva: Shutterstock

Terveelliseksi väitetty kookosöljy jakaa mielipiteet - professori: "Täyttä myrkkyä"

26.08.2018 20:15 - Katariina Auvinen

Harvardin lääketieteen professori varoittaa trendiöljyn vaaroista.

Moni on vannonut kaupan hyllyille enenevissä määrissä ilmaantuneen kookosöljyn nimeen. Monipuolisen öljyn väitetään käyvän niin ihon kosteuttamiseen kuin paistorasvaksikin ja sen luvataan olevan terveellisempää kuin moni muu rasvatuote. Nyt maailmalla on kuitenkin kohistu siitä, ettei kyseessä olisikaan niin upea terveystuote, ainakin Harvardin professori tyrmää kookosöljyn täysin. 

Harvardin lääketieteen professori Karin Michels kertoo, että kookosöljy on itse asiassa hänen mielestään pahinta, mitä voit suuhusi laittaa. 

- Kookosöljy on täyttä myrkkyä. Kookosöljy on jopa huonompi vaihtoehto kuin kova eläinrasva, joten se tulee tukkimaan valtimosi paljon todennäköisemmin, Michels kertoi Saksassa pidetyssä konferenssissa. 

Kookosöljy nousi suosituksi muutama vuosi sitten, kun tutkimukset osoittivat sen auttavan polttamaan rasvaa tehokkaammin kehosta. Myös muutkin terveysalan tutkijat ovat olleet huolissaan kookosöljyn käytön kasvamisesta. Monien mukaan asian terveyshyödyistä ei ole todistettua aineistoa, joten käytön kanssa kannattaa noudattaa kohtuutta. 

Michelsin mukaan kookosöljy on paljon vaarallisempaa kuin eläinperäinen rasva, koska se on lähes kokonaan tyydyttynyttä eli kovaa rasvaa, joka voi johtaa sydän- ja verisuonitauteihin. 

Kookosöljy ei ole ainut trendiruoka, johon Michels otti kantaa. Hänen mielestään kannattaa kiinnittää huomiota myös muihin niin sanottuihin superruokiin, kuten esimerkiksi goji-marjoihin ja chian siemeniin.

Tutkijan mukaan melkein samat vitamiinit ja hivenaineet ihminen saa monipuolisesta ruokavaliosta, jossa on runsaasti kasviksia ja hedelmiä. 

Lue myös: Kookosöljystä on moneksi - niksit, joiden avulla hyödynnät öljyn hiuksiin, kasvoille ja vartalolle

Lähde: Metro

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat