Kuva: Shutterstock

Poltitko itsesi tai veditkö ruokaa henkeen? Lue miten toimia hätätilanteissa, jos olet yksin kotona

12.06.2018 17:15 - Katariina Auvinen - Luettu 550 kertaa

Tilanteessa on vaikea koettaa pysytellä rauhallisena, mutta monesti se on avainasemassa.

Kukaan ei toivoisi mitään ikävää sattuvan itselleen ja varsinkaan silloin, jos olet vielä yksin kotona. Mirror-julkaisu listasi viisi yleisintä tapaturmaa tai sairauskohtausta, joiden sattuessa kannattaa tiedostaa, miten sinun kannattaa toimia, jotta saat apua. 

Sydänkohtaus 

Sydäninfarkti eli -kohtaus voi oireilla naisilla ja miehillä hieman eri tavoin. Kuitenkin kohtauksen sattuessa, tyypillinen oire on kova ja äkillinen rintalastan alueelle painottuva kipu. Kipu voi säteillä olkavarsiin tai leukaperiin. 

Kun epäilet sydänkohtausta sinun tulisi heti ensimmäiseksi soittaa hätänumeroon. Älä rasita itseäsi ja koita välttää paniikkia, koska se rasittaa sydäntä entistä enemmän. Jos kotonasi on aspiriinia, etkä ole sille allerginen, pureskele se mahdollisimman nopeasti ja nielaise se. Aspiriinin on todettu auttamaan muun muassa verenkiertoa. 

Julkaisun mukaan kannattaa asettua myös lattialle, selkä seinää vasten ja polvet koukistettuina. Tämän asennon on todettu helpottavan sydämeen kohdistuvaa painetta sekä estämästä sinua loukkaamasta itseäsi, jos menetät tajuntasi. 

Runsas verenvuoto 

Joskus haavereita vain sattuu. Voit esimerkiksi kompastua ja viiltää jalkasi johonkin terävään tai vastaavasti loukata itseäsi keittiössä. Joka tapauksessa, jos saat runsaasti verta vuotavan haavan, paina kohtaa voimakkaasti. 

Soita hätänumeroon, paina haavaa koko ajan. Kotiin kannattaa aina varata haavan sidontatarpeet. Painesiteen pystyt tekemään käyttämällä apuna esimerkiksi puhtaita sukkia, jotka on rullattu kasaan. Aseta sukat haavan päälle ja kääri haavan ympärille tiukasti sidettä tai esimerkiksi huivi. Jos haava on raajassa, pidä vamman saanutta raajaa sydämen yläpuolella. 

Jos pystyt, paina haavaa koko ajan, kunnes apu tulee perille. Älä panikoi, koska paniikki saa sydämen pumppaamaan nopeammin verta. 

Tukehtuminen 

Joskus ruokaa joutuu henkitorveen, joka ei meinaa lähteä pois yskimällä. Jos olet yksin kotona, sinulla on muutama vaihtoehto tällaisessa tilanteessa. 

Jos saat heikosti henkeä, koita saada tukos ulos yskimällä voimakkaasti. Jos tämä ei auta, voit koettaa saada tukoksen ulos menemällä konttausasentoon, nyrkit kohti lattiaa. Sen jälkeen vapauta kätesi eteen, jonka jälkeen romahda rentona alas. Tämän liikeen pitäisi aiheuttaa suuri isku juuri sille alueelle, jossa tukos on. 

Murtunut tai katkennut luu 

Vaikka yleensä murtunut tai katkennut luu ei ole heti henkeä uhkaava, on kuitenkin hyvä ymmärtää ensiavun tärkeys tässäkin tilanteessa. Koeta olla rasittamatta murtunutta kohtaa. Jos luu törröttää ihosta ulos, peitä se steriilillä siteellä ja soita hätänumeroon. 

Koeta olla rasittamatta itseäsi ja jos murtuma on muualla kuin alaraajassa, nosta jalat ylös, jotta ehkäisisit tajunnanmenetyksen. 

Palovammat 

Palovammoja on eri tasoisia, jotka luokitellaan syvyyden ja laajuuden mukaan. Jokaisen palovamman ensiavussa on kuitenkin hyvä noudattaa tiettyjä toimenpiteitä. Jäähdytä palovamma heti kylmän veden alla. Viileä vesi vähentää kipua ja estää vammaa leviämästä. 

Jos vamma on laajempi kuin kämmenesi, se sijaitsee esimerkiksi kasvoissa tai käsissä, sinun tulisi käydä lääkärissä. Sinun tulisi myös etsiä apua, jos palovamma on syvä. Tästä kielii se, että vaurioitunut alue on kuiva eikä se aisti esimerkiksi kipua, koska hermopäätteet ovat vaurioituneet. 

Palanutta kohtaa tulisi viilentää ainakin kymmenen minuuttia. 

Lue myös: Yksi liike voi pelastaa henkesi - tee näin, jos meinaat tukehtua yksin ollessasi

Lähde: Mirror 

Kilpailut

Uusimmat