Kuva: Shutterstock

Kärsitkö yleisimmistä iho-ongelmista? Lue, miten niitä kannattaa hoitaa

29.03.2018 12:15 - Katariina Auvinen

Suurin osa ihomuutoksista on harmittomia.

Iho reagoi esimerkiksi kylmään ja kuivaan ilmaan tai vaikkapa allergiaan. Good Housekeeping -julkaisu listasi kahdeksan yleistä iho-ongelmaa ja antaa ratkaisut niihin. 

Kuiva ja karkea iho 

Kuiva ja karkea iho voi johtua ikääntymisestä, jolloin ihon kosteuttaminenkin muuttuu entistä tärkeämmäksi. Vanhetessa iho ei tuota enää niin paljon öljyä, joten rasvaisuuden väheneminen voi näkyä myös ihon kunnossa. Toisaalta, jos karheat ja kuivat kohdat ovat läikikkäisiä, ne voivat kieliä myös allergiasta esimerkiksi käyttämääsi saippuaa tai pesuainetta kohtaan. 

Jos ihosi ei ole rikki, voit koettaa kuoria sitä kevyesti. Valitse voide, joka kosteuttaa tehokkaasti. Jos kosteuttaminen ei auta, koeta hydrokortisonivoidetta, joka auttaa yleisimpiin ihottumiin. 

Pienet näppylät silmänympärysiholla 

Olet saattanut huomata, että silmänympärysihollesi on muodostunut pieniä ja kovia näppylöitä. Kyseessä voi olla luufinni, joka tarkoittaa käytännössä tukkeutunutta ihohuokosta. Näitä luufinnejä ei kannata kuitenkaan puristella, koska helposti sillä aiheuttaa vain ikäviä arpia. Sen sijaan älä levitä iholle rasvaista voidetta. Koeta kuoria hellävaraisesti ihoa, jotta luufinni poistuisi.

Jos näpyt eivät ole valkoisia vaan ihonvärisiä, kyseessä voi olla syringooma eli hikirauhaskasvain. Syringooma on hyvälaatuinen ja lähinnä se täytyy korjata vain esteettisistä syistä. 

Luufinnit ovat kovia ja valkeita näppylöitä. (kuva: Shutterstock)

Tummemmat laikut kasvojen iholla 

Melasma-läiskät eli tutummin maksaläiskät ilmestyvät tummina laikkuina erityisesti kasvojen iholle. Naisilla hormonitoiminta yhdistettynä auringonvaloon voi aiheuttaa tummempia laikkuja. Varsinaisesti maksaläiskien syntymekanismi on vielä epäselvä, mutta esimerkiksi e-pillereiden käyttäjillä niitä on todettu enemmän. 

Maksaläiskiä syntyy etenkin kasvojen alueelle. (kuva: Shutterstock )

Punaiset luomimaiset pilkut kehossa 

Totuus on, että joillekin ihmisille ilmestyy kirkkaanpunaisia luomia kehoon. Kyseessä on mitä luultavimmin verisuoniluomi, joka on hiussuonten laajenemisesta ja runsastumisesta aiheutunut punainen kasvain. Kyseessä on täysin hyvänlaatuinen kasvain. 

Valitettavasti niitä ei voi estää, mutta jos ne häiritsevät sinua voi dermatologisi auttaa niiden kanssa. 

Ihonväriset näpyt

Nämä ihonväriset näpyt ilmestyvät yleisimmin kaulalle tai rintakehään. Muutaman millimetrin kokoiset näpyt tuntuvat olevan vain hellästi kiinni ihossa. Kyseessä on pehmeä fibrooma, joka on ihon sidekudoskasvain. Kyseessä on yleinen vaiva, koska joka toisella ihmisellä on arveltu olevan pehmeitä fibroomia. 

Fibroomien syntyyn vaikuttaa muun muassa diabetes sekä ylipaino, mutta niihin arvellaan vaikuttavan myös perintötekijät. 

Jos fibroomat häiritsevät, ne voi poistaa lääkärissä. 

Pehmeät fibroomat ovat harmittomia. (kuva: Shutterstock )

Lue myös: Haluatko kauniin ihon ja upeat hiukset? Se onnistuu muutamilla ruoka-aineilla

Lähde: Good housekeeping 

Kilpailut

Uusimmat