Kuva: Shutterstock
Nämä kotipihan kasvit kielletään pian
Puutarhakaupoilla kannattaa olla tarkkana, sillä kotipuutarhoistakin tuttuja kasveja luokitellaan pian haitalliseksi.
Vieraslajiluottelossa on tällä hetkellä 113 kasvilajia, joista 61 luokitellaan haitalliseksi. Monet tuntevat entuudestaan muun muassa lupiinin, jättipalsamin ja jättiputken, ja uusimpana haitallisten lajien luetteloon on lisätty kotipihoilta tutut kasvit: kanadanpiisku, viitapihlaja-angervo ja valkopajuangervo, kertoo Pirkanmaan ELY-keskus tiedotteessaan.
– Vuonna 2023 kansalliseen vieraslajiluetteloon lisättiin kuusi uutta kasvilajia. Esimerkiksi viitapihlaja-angervoa ja sen alalajia pikkupihlaja-angervoa voi vielä myydä kotipuutarhoihin tämän vuoden elokuuhun asti. Kasvatuskielto astuu voimaan samaan aikaan, kun myyntilupa loppuu, joten kuluttajan on syytä olla tarkkana puutarhakaupoilla, kertoo Pirkanmaan ELY-keskuksen ylitarkastaja Mira Niemelä.
EU tai valtio voi säätää haitalliseksi vieraslajiksi kasvin tai eläimen, joka uhkaa luonnon monimuotoisuutta ja alkuperäistä lajistoa. Haitalliseksi luokitellut kasvit tulee hävittää omalta kotipihalta ja muilta alueilta. Tiedon karttuessa haitallisen lajien listalle tulee lisää lajeja, tiedotteessa todetaan.
– Tällaisia riskilajeja ovat esimerkiksi valkokarhunköynnös, kanukat, pajuangervot, ruttojuuri ja rehuvuohenherne. Ympäristöön päästessään esimerkiksi rehuvuohenherne on hankala torjuttava ja on jopa aggressiivisempi ympäristön valtaaja kuin lupiini. Tämä laji ei ole vielä haitallisten lajien listalla, mutta voi levitä ympäristöön esimerkiksi rehusiemenseosten mukana. Kasvista kaivataan lisää esiintymätietoja, kertoo Niemelä.
Vieraslajilainsäädännön nojalla alkuperäisluontoon kuulumatonta lajia ei saa päästää leviämään ympäristöön. Ympäristöön päästämisen rajoitus koskee useita puutarhakasveja ja siemenseosten joukossa olevia kasveja.
Lue myös: Foreca: Pitkän aikavälin ennuste antaa jo merkkejä syksyn mahdollisesta säästä
Lue myös: Lisää vakavia legionellatartuntoja havaittu - syy löytynee pihatöistä
Lue myös: Puriko kyy? Toimi näin
Lähde: Pirkanmaan ELY-keskus