Kuva: Shutterstock

Skitsofreniaa sairastavan miehen äiti: "Välillä mietin, onko hänen elämänsä elämisen arvoista"

11.02.2018 20:15 - Iiro Myllymäki

Kannabiksen käyttö laukaisi miehen skitsofrenian ja muutti paitsi hänen oman elämänsä, myös äidin elämän.

Heinäkuisena iltapäivänä 12 vuotta sitten Tanskasta tuli puhelu, joka muutti erään suomalaisen perheenäidin elämän. Hän jakaa elämänsä kahteen osaan - aikaan ennen tuota puhelua ja aikaan sen jälkeen. Linjan toisessa päässä kerrottiin hänelle, että hänen poikansa on mennyt psykoosiin.

- Poikani oli lähtenyt kesälomallaan Tanskaan Roskilden rock-festivaalille. Sieltä tuli puhelu, että hän on mielisairaalassa psykoosissa. En tiennyt, mikä on psykoosi. Osasin kuvitella, että se jotenkin liittyy mielenterveyteen. Siitä lähti se ruljanssi, äiti kertoo Kohdatut-podcast-sarjassa.

Pojalla piti olla kaikki hyvin. Hänellä oli toisen asteen ammatillinen tutkinto, hän oli päässyt työelämään ja hänellä oli kannustava, aivan tavallinen perhe. Psykoosin puhkeaminen sai miehen elämän menemään jyrkkään alamäkeen. Ensimmäisenä hänellä diagnosoitiin määrittelemätön psykoosi, ja muutaman vuoden kuluttua diagnoosiksi tuli skitsofrenia. Skitsofrenian oli miehellä laukaissut kannabiksen käyttö.

- Hän asui kolmen kaverin kanssa kimppakämpässä, jossa oli pössytelty kannabista melkein päivittäin. Määrät ja toleranssi kasvoivat, äiti kertoo.

Skitsofrenialle ovat Terveyskirjaston mukaan ominaisia erilaiset ajattelun tai havaitsemisen vääristymät eli harhaluulot ja aistiharhat sekä usein myös tunneilmaisujen poikkeavuus tai latistuminen. Oireet haittaavat merkittävästi skitsofreniapotilaan sosiaalista elämää. Arviolta yksi sadasta sairastuu elämänsä aikana skitsofreniaan. Se on yleisin psykooseiksi luokitelluista sairaustiloista.

Eristäytynyttä elämää

Kohdatut-podcastissa kokemuksistaan kertova äiti sanoo, että hänen poikansa viettää tällä hetkellä hyvin eristäytynyttä elämää.

- Nykyisessä pojassani on vain viitteitä siitä vanhasta kaverista, joka hän oli. Hän oli hyvin sosiaalinen, kaikki mummot rakastivat häntä. Hän oli kohtelias ja tervehti aina. Tämä päivänä hän on hyvin pitkälti kotiinsa eristäytynyt, ja koti on kaaoksen vallassa. Hänellä ei juuri ole ihmissuhteita ja jos onkin, hän kohtaa niissä pettymyksiä.

Mies on tällä hetkellä erityissairaanhoidon piirissä ja on vahvalla lääkityksellä. Hänellä on takanaan useita sairaalahoitojaksoja, mutta yleisesti ottaen hän on äitinsä mukaan hyvin hoitovastainen. Tästä syystä hän ei ole suostunut esimerkiksi terapiaan.

Äiti on päättänyt, että se, mitä ei voi muuttaa, pitää oppia hyväksymään. Tämä ajattelutapa on auttanut häntä vaikeiden aikojen yli. Hän ei näe poikansa tulevaisuudessa juurikaan valoa.

- Hänellä on takanaan loistava elämä. Sitä, mikä hänellä on edessä en näe kovin pitkänä tienä. Välillä äitinä mietin, onko hänen elämänsä elämisen arvoista. Sitä on äitinä hyvin raastavaa ajatella.

Sairaus ei ole muuttanut ainoastaan sairastuneen elämää, vaan myös äidin elämän. Hän joutuu elämään jatkuvassa epävarmuudessa ja valmiudessa rientämään poikansa apuun, jos jotain sattuu. Päihde- ja mielenterveysongelman lisäksi mies kärsii myös peliriippuvuudesta.

- Hän ajaa itseään koko ajan enemmän ja enemmän nurkkaan.

Voit kuunnella äidin koko haastattelun tästä linkistä.

Kohdatut on kahdeksanosainen podcast-sarja mielenterveydestä ja vaikeista elämäntilanteista, joista ei yleensä kerrota ääneen. Lataa RadioPlay ilmaiseksi täältä ja kuuntele kaikki ohjelman jaksot.

Lue myös: Miehen masennus johti yksinäisyyteen ja sukulaissuhteiden rikkoutumiseen - "Se tapahtui huomaamatta"

Lue myös: Syömishäiriöstä selvinnyt suomalaisnainen kertoo tarinansa - "Yritin kaksi kertaa itsemurhaa"

Lähde: Terveyskirjasto

Kilpailut

Uusimmat