Kuva: Getty Images

Mistä johtuu äkillinen kipu navassa? Ilkeä tunne voi olla merkki vakavammasta

29.01.2018 21:15 - Katariina Auvinen

Monet sairaudet säteilevät kipuna, joka voi tuntua navassa.

Suurin osa ihmisistä ei edes tunne napaansa. Sen sijaan, jos napaan painaa sormella, kerroimme täällä, miksi juuri siinä kohdin monesta ihmisestä tunne on erikoinen. Jos kuitenkin napaasi alkaa yht´äkkiä sattumaan, se voi olla oire hieman vakavammasta. 

Monet ruuansulatusongelmat säteilevät kipua myös navan puolelle. Tällaisia ovat esimerkiksi Crohnin tauti tai umpilisäkkeen tulehdus. Women´s Health -julkaisu listasi mahdolliset napakivun syyt. 

Crohnin tauti 
Crohnin tauti on tulehduksellinen ja krooninen suolistosairaus. Tavallisimpia oireita ovat vatsakivut, veriuloste, laihtuminen ja kuumeilu. Taudin syy on toistaiseksi tuntematon, mutta perintötekijöillä on todettu olevan vaikutusta sairastumisen kanssa. 

Napatyrä 
Kun synnyt, lääkärit leikkaavat napanuoran pois. Nuoran leikkaamisen jälkeen, sen ympäröivät lihakset parantuvat. Kaikilla vatsalihakset eivät kuitenkaan parannu aivan täysin, jolloin ne voivat aiheuttaa muun muassa napatyrän. Tällöin kipu tuntuu navan lähellä. Yleensä tyrä voidaan havaita pulloittavana kohoumana. Tyrä voidaan hoitaa esimerkiksi leikkauksella. 

Ruuansulatusvaivat
Kun esimerkiksi ilmavaivat tuntuvat enemmänkin alavatsalla, ruuansulatusvaivat tuntuvat taas navan yläpuolella tai navan alueella. Esimerkiksi rasvaiset tai hyvin mausteiset ruuat ovat omiaan aiheuttamaan tämänkaltaista kipua. 

Umpilisäkkeen tulehdus
Umpilisäkkeen tulehdus alkaa hyvin usein vatsakipuna, joka voimistuu ajan myötä. Muutamien tuntien aikana monet kertovat tunteneensa kivun oikealla alavatsalla. Kipu yleensä pahenee yskiessä ja tulehdukseen liittyy myös ripulia sekä pahoinvointia. Umpilisäkkeen tulehdus on syytä hoitaa heti, jos sitä epäillään. Lääkäriin suositellaan mentävän, jos kipu kestää tunteja ja pahenee. Nykyisin tulehdus voidaan useissa tapauksissa hoitaa antibioottihoitona, mutta myös tähystyksessä tehtävä leikkaushoito on mahdollinen. 

Sappikivet
Itse asiassa iso osa ihmisistä ei edes tiedä kärsivänsä sappikivistä. Sappikivissä oireena voi olla ylävatsan turvotusta, röyhtäilyä, kipua sekä ilmavaivoja. Sappikivet voivat kuitenkin aiheuttaa erittäin kivuliaan sappikivikohtauksen. Tällaisessa tilanteessa oikeanpuoleinen ylävatsakipu kestää muutamia tunteja. Kipu voi säteillä selän puolelle sekä lavanseudulle. Sappikivitautiin on olemassa lääkkeitä, mutta jos kivut eivät helpota lääkehoidolla, voidaan turvautua myös leikkaushoitoon. 

Lue myös: Nuoret naiset hurahtivat riskialttiiseen synnytystrendiin - jopa lääkärit huolissaan

Lähde: Women´s Health

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat