Kuva: Shutterstock

Miehen masennus johti yksinäisyyteen ja sukulaissuhteiden rikkoutumiseen - "Se tapahtui huomaamatta"

24.01.2018 15:45 - Iiro Myllymäki

Työttömyys ja masennus eristivät miehen hiljalleen.

Masennus on niin yleinen sairaus Suomessa, että jotkut kutsuvat sitä jo kansantaudiksi. On arvioitu, että joka viides suomalainen sairastuu elämänsä aikana masennukseen. Kohdatut-podcast-sarjassa eräs masennuksen kanssa kamppaillut 39-vuotias lähihoitajaksi opiskeleva mies on kertonut tarinansa ja avannut, mihin kaikkeen masennus on hänen elämässään vaikuttanut. Mies sairastui masennukseen jo lapsena.

- Masennusta on minulla ollut ala-asteesta alkaen. Ensimmäisen kerran tiedostin sen 12-vuotiaana. Minua koulukiusattiin vajaat kymmenen vuotta ala-asteesta lukioon asti. Lukioaikana masennus oli todella rankka. Eristäydyin silloin, eikä minulla ollut omia ystäviä eikä tuttuja, mies kertoo Kohdatut-sarjan Iida Yliselle.

Parikymppisenä mies muutti toiselle paikkakunnalle opiskelemaan, ja tällöin masennus vain paheni. Mies alkoi aktiivisesti ottaa selvää psykologiasta ja masennuksesta ja tämän myötä tajusi, että eristäytyminen vain pahentaa hänen tilannettaan. Mies vaihtoi toiseen kouluun opiskelemaan ympäristöteknologiaa, ja tuossa koulussa mies päättäväisesti hankki itselleen ystäviä. Mies sai koulun suoritettua loppuun ja pääsi oman alan töihin, mutta uusi romahdus tuli miehen jäätyä työttömäksi.

- Jälleen kerran aloin jäädä neljän seinän sisälle. Se tapahtui ihan huomaamatta. Minulla oli muutama kaveri, mutta vuosi vuodelta minulla oli vähemmän tuttuja, joita pystyin näkemään. Yksinäisyys tuli työttömyyden mukana, samoin kuin rahaongelmat. Suhteet moniin sukulaisiin syöpyivät, kun jouduin pyytämään heiltä rahaa, mies sanoo.

Mies löysi uuden suunnan elämälleen mielenterveysyhdistyksessä tekemänsä vapaaehtoistyön myötä. Hän alkoi tehdä vapaaehtoistyötä muissakin järjestöissä, ja tämän myötä ajatukset uusista opinnoista alkoivat muodostua. Voit kuunnella miehen koko tarinan tästä linkistä.

Kohdatut on kahdeksanosainen podcast-sarja mielenterveydestä ja vaikeista elämäntilanteista, joista ei yleensä kerrota ääneen. Lataa RadioPlay ilmaiseksi täältä ja kuuntele kaikki ohjelman jaksot.

Aiemmin Kohdatut-sarjassa on käsitelty syömishäiriötä. Pääset kuuntelemaan tämän haastattelun tästä linkistä.

Lue myös: Syömishäiriöstä selvinnyt suomalaisnainen kertoo tarinansa - "Yritin kaksi kertaa itsemurhaa"

Lähde: THL

Kilpailut

Uusimmat