Kuva: Fotolia

Kuulutko riskiryhmään? Veritulppa voi muodostua salakavalasti

23.11.2017 18:45 - Katariina Auvinen

Esimerkiksi ylipaino ja istumatyö altistavat helpommin veritulpalle.

Veritulppa eli laskimotukos voi muodostua salakavalasti. Monesti tulppa syntyy alaraajojen laskimoihin, joista se voi kulkeutua esimerkiksi keuhkoihin. Tilanne voi muuttua helposti vakavaksi. Veritulpan havaitseminen voi olla myös vaikeaa, koska se oirehtii ihmisillä eri tavoin. 

Yleisimmät oireet liittyvät paikalliseen kipuun, kuumotukseen sekä turvotukseen. Voi kuitenkin olla, että tulpasta oirehtii vain satunnainen kipu yhdessä paikassa. Women´s Health -julkaisu listasi seikat, jotka voivat altistaa veritulpan muodostumiselle. 

1. Ylipaino
Merkittävä ylipaino nostaa veritulpan muodostumisen riskiä jopa kolminkertaiseksi normaalipainoisiin verrattuna. Ylipaino altistaa myös pysymään paikoillaan helpommin pidempiä aikoja, joka nostaa myös riskiä. 

2. Tupakointi
Monet tupakoijat eivät ymmärrä, että tupakointi vaikuttaa keuhkojen lisäksi moneen muuhunkin asiaan kehossa. Tupakointi muun muassa pienentää veren happipitoisuutta ja nikotiini supistaa suonia. Julkaisun mukaan tupakointi vaikuttaa veren koostumukseen niin, että tulppia syntyy helpommin. 

3. Raskaus
Raskaus rasittaa naisen kehoa. Se nostaa myös veritulpan riskiä, koska hormonitasot nousevat. Estrogeeni altistaa jotkut veritulpalle. Tämän lisäksi kasvava vauva voi myös painaa verisuonia lantiosta niin, että verenkierto estyy hetkeksi kokonaan. Tämä aiheuttaa helposti tukoksia. 

4. Hormonaalisen ehkäisyn käyttäjät 
Erityisesti estrogeenivalmisteiden käyttäjät, kuten ehkäisypillerien kuluttajat, ovat riskiryhmässä sairastua veritulppaan. Tällaisten ehkäisypillerien käyttäjät jopa nelinkertaistavat riskinsä sairastua veritulppaan. 

5. Vakava sairaus
Joskus esimerkiksi syöpä saattaa kehittää veritulppia ennen kuin varsinaista sairautta on havaittu. Myös tulehduksellisista sairauksista kärsivät ovat riskiryhmässä. Veritulpille voi altistaa muun muassa diabetes. 

6. Istumatyö / sairausloma
Ihmiset, jotka joutuvat olemaan pitkiä aikoja paikoillaan, ovat alttiimpia veritulpille. Myös suurin riskiryhmä ovat ne ihmiset, jotka ovat joutuneet viettämään sairaalassa pitkiä aikoja. Huolehdi, että olet juonut tarpeeksi vettä, jos joudut istumaan autossa tai lentokoneessa pidempiä aikoja. 

7. Perinnöllinen alttius
Jotkut ihmiset kantavat perinnöllistä alttiutta geeneissään, joka nostaa riskiä sairastua veritulppaan. Tätä kutsutaan perinnölliseksi hyytymistekijämuutokseksi.

8. Ihmiset, jotka ovat sairastaneet veritulpan ennen
Veritulpan uusiutusmiriski on valitettavasti korkea. Eli jos sinulla on ennen ollut veritulppa, tukos on voinut vahingoittaa verisuonen seinämään, johon toisen tulpan on helpompi kiinnittyä. 

Lue myös: Vakavasti ylipainoinen nainen laihtui 115 kg - katso huima muodonmuutos

Lähde: Women´s Health

Kilpailut

Uusimmat