Kuva: Fotolia

Sormet kutistuvat, näkö heikkenee: 5 yllättävää asiaa, jotka kylmä ilma aiheuttaa keholle

16.11.2017 14:45 - Karoliina Kotala

Koleat ilmat ja pakkaset ovat meille suomalaisille tuttuja. Harva kuitenkaan tietää, mitä kaikkia erikoisia oireita kylmyys kehossamme aiheuttaa.

Kylmällä ilmalla on vaikutuksia sekä kehomme toimintaan, että henkiseen vointiimme. Alla yllättävät asiat, joita kehossamme tapahtuu kylmyyden seurauksena:

Kaloreita palaa enemmän

Ihmisen lepoaineenvaihdunta nopeutuu jonkin verran kylmässä ilmassa siksi, että keho joutuu tekemään enemmän töitä pysyäkseen lämpimänä. Siten keho myös polttaa jonkin verran enemmän kaloreita.

Sormet kutistuvat

Sormet ja varpaat todella kutistuvat hiukan kylmässä ja puolestaan lämpimässä ilmassa ne turpoavat. Kylmä ilma vaikuttaa verisuoniin pitääkseen kehon lämpimänä ja siksi sormet ja varpaat hiukan kutistuvat, kun niihin virtaa hiukan vähemmän verta.

Näkö heikkenee

Erittäin kylmälle ilmalle, tuulelle ja lumelle altistuminen voi todella asiantuntijoiden mukaan vaikuttaa näköön. Toinen ilmiö on myös lumisokeus. Muista siis suojata silmäsi aurinkolaisella.

Sydänkohtauksen riski kasvaa

Keho yrittää kylmällä ilmalla pysyä lämpimänä ja se aiheuttaa ylimääräistä painetta sydämelle. Se puolestaan lisää sydänkohtauksen riskiä, etenkin vanhemmilla ihmisillä.

Mieliala laskee

Kun ilmat kylmenevät, myös valoisa aika vähenee ja se voi vaikuttaa monella mielialaan. Jos mieli tuntuu olevan maassa, lue täältä keinot, joilla karistat kaamosmasennuksen.

Lue myös: Hammaslääkäri paljastaa purukalustosi pahimmat viholliset - lue yllättävä lista

Lähde: Huffington Post

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat