Kuva: Janita Autio

Aino-Kuutamo, 32, vuosien laihdutuskierteestä: "Mietin rakastettaisiinko minua enemmän hoikkana"

04.09.2017 19:15 - Anna Hopi

Aino-Kuutamon pitkä laihdutuskierre vaihtui kolmekymppisenä armollisempaan asenteeseen omaa itseä kohtaan.

Aino-Kuutamon Uusitorpan, 32, meikittömät kasvot säteilevät, kun hän ohjaa tulijan sisään kotiinsa. Tao-koira hyppii innoissaan ja kiertää kehää sohvapöydän ympärillä. Aamukahvilla istuva levy-yhtiön promoottori näyttää luonnollisen kauniilta ja itsevarmalta. Päällisin puolin ei voisi arvata, että Aino-Kuutamolla on nuoruuden kokemuksia koulukiusaamisesta, minkä takia hän on kärsinyt koko ikänsä omaan kehoon kohdistuvista epävarmuuksista.

Hän sanoo olleensa nuoresta pitäen kiltti tyttö, joka on halunnut olla muille mieliksi. Siksi omasta koulukiusaamisesta oli vaikeaa kertoa edes omille vanhemmille tai lähimmille ystäville. Kiusaamista kesti koko peruskoulun ajan, kunnes Aino-Kuutamo romahti henkisesti.

- Se oli todella rankkaa, mutta tuntuu, etten aina edes tajunnut sitä. Romahdus tuli, kun en enää ysiluokalla jaksanut jatkuvaa nälvimistä, jota koin pojilta, Aino-Kuutamo kertoo.

- Kiusaaminen oli satunnaisia lumipesuja lukuun ottamatta henkistä. Pojat saivat minut tuntemaan kommenteillaan, että ihan sama mitä tein, olin kuitenkin vääränlainen. Olin heidän mielestään ruma ja läski, mutta sen lisäksi nälvittiin lempimusiikkiani ja -leffojani. Kun menestyin koulussa, minua kiusattiin siitä, mutta yhtä lailla joku huono numero kirvoitti haukkumista.

Aino-Kuutamo alkoi uskoa, ettei hän ollut "oikeanlainen". Tällä hetkellä naisen olemus huokuu tasapainoa ja hyvinvointia, mikä ei ole aina ollut asian laita.

(kuva: Janita Autio)

"Laihduttaminen ei ole tuonut onnea"

Aino-Kuutamo on ollut suurimman osan elämästään laihdutuskuurilla. Kierre alkoi lukioikäisenä, kun hän kyllästyi sovittelemaan abisyksynä vaatekaupassa takkeja, jotka eivät menneet kiinni. Silloin kuvaan tulivat lenkkeily ja säännöstellyt ateriat, ja kiloja putosi kerralla parikymmentä.

Nainen huomauttaa, että koulukiusaajien jatkuvan nälvimisen vuoksi hän näki itsensä normaalipainoisenakin isona ja pyöreänä. Tuon flirtterin kautta hän on katsonut maailmaa suurimman osan elämästään, oli vaa'an lukema mitä tahansa.

- Olen katsellut itseäni armottomalla katseella. Vaikka olisin ollut minkä tahansa kokoinen, olen halunnut olla jotain muuta. Ja olen ollut valmis muuttamaan itseäni. Olen katsonut itseäni kuvitellusti "muiden silmin", ja miettinyt, mitä minusta ajatellaan. Koulukiusaaminen on ehdottomasti vaikuttanut niihin epävarmuuksiin, jotka ovat olleet läsnä aikuiselämässäkin, hän sanoo ja kertoo miellyttämisen halun tehneen elämästä rankkaa.

- Jos olenkin pudottanut isomman kilomäärän kerralla, olen miettinyt rakastetaanko minua nyt enemmän hoikkana. Olenko nyt rakastettavampi, hyväksytäänkö minut nyt helpommin. Se on luonut aikamoisen helvetin oman pään sisälle.

Aino-Kuutamo on kokeillut erilaisia dieettejä painonvartijoista Nutrilet-kuuriin ja karppaukseen. Hän laskee laihduttaneensa elämänsä aikana ainakin 100 kiloa. Kilot ovat tulleet usein takaisin, koska hänellä on ollut taipumusta tunnesyömiseen.

- Syömisellä on ollut helppo turruttaa tunteita. Olen juhlistanu onnistumisiani menemällä kahville ja kakkupalalle. Olen syönyt yksinäisyyteen ja tylsyyteen kotisohvalla. Kyllähän esimerkiksi merkkipäivän iloa on kiva juhlistaa hyvällä aterialla, joten ei tunteisiin linkittyvä syöminen ole aina huono asia. Minun kohdallani se toistui kuitenkin niin usein, että se ei enää tehnyt hyvää.

(kuva: Janita Autio)

"Opettelen armollisuutta itseäni kohtaan"

Kun Aino-Kuutamo täytti 30 vuotta, jotain muuttui hänen ajattelussaan. Hän kävi mielessään, miten haluaisi elää loppuelämänsä. Mieleen hiipi ajatus pysyvästä, terveellisemmästä elämäntavasta ja suhtautumisesta itseen. Aino-Kuutamo alkoi opetella pysähtymistä ja kehonsa kuuntelemista, opiskeli ravitsemusta avoimessa yliopistossa ja etsi itselleen sopivia keinoja nauttia ruoasta. Myös liikunnan parista löytyivät omat suosikkilajit.

Kulinaristina Aino-Kuutamo kertoo nauttivansa pienistä herkuista ja hyvin tehdyistä aterioista. Nytkin hän hämmentelee kahvikupissaan espressopohjaista kauramaitokahvia, joka on tehty omalla espressokoneella.

- Nautin edelleen hyvästä ruoasta ja herkuista. Jos aikaisemmin yksi berliinin munkki sotki koko dieettini ja äidyin popsimaan sen jälkeen lisää herkkuja, saatan nyt vain kohauttaa olkiani, ja syödä myöhemmin illalla jonkun terveellisen salaatin. En hätkähdä pienistä, hän toteaa.

- Opettelen edelleen armollisuutta itseäni kohtaan - se on varmasti elämän mittainen matka. Hyväksyn, etten ehkä ole tämän jutun kanssa koskaan täysin valmis. Olen kuitenkin alkanut kuunnella, mikä tekee keholleni hyvää. Pitkän lenkin tekeminen tai vesijuokseminen ystävien kanssa tekee hyvän olon. Terveellinen ruoka tekee paremman olon kuin joku pikaruoka. 

Pitkään persikanväriseen college-paitaan ja legginseihin sonnustautunut Aino-Kuutamo sanoo, että muutos ajatuksissa on opettanut myös rehellisyyttä itseä kohtaan. Hän toteaa tyynesti hymyillen olevansa plussakokoinen nainen. Jos joskus aikaisemmin omasta kropasta oli vaikeaa löytää positiivisia puolia, nyt hän luettelee ne mutkattomasti.

- Olen pitänyt aina silmistäni todella paljon. En ole aina pitänyt hymystäni, mutta nyt pidän siitäkin. Pidän nenästäni ja hiuksistani, vaikka niitä on maailman rasittavinta aina föönata. Ne ovat pitkät ja paksut, Aino nauraa, ja kumartuu eteenpäin salaliittolaismaisesti.

- Ja kuule, välillä pidän myös mun pepusta. Kun on hyvä peppupäivä, olen joskus katsonut peiliin, että toi on aika kiva!

(kuva: Janita Autio)

Kokemukset kirjaksi kehopositiivisuudesta

Aino-Kuutamo kirjoitti yhdessä ystävänsä Hanna Kinnusen kanssa Valtavan ihana -kirjan, jonne hän kertoo oman tarinansa. Kirjassa kuullaan lisäksi erilaisia ihmisiä, jotka kertovat suhteesta omaan kehoonsa.

Kirjan viesti on, että jokainen on oman kehonsa kanssa epätäydellisen täydellinen. On Aino-Kuutamollakin päiviä, jolloin omat käsivarret eivät näytä tarpeeksi kiinteiltä, mutta hän ei jää vellomaan niihin tunteisiin ja ajatuksiin.

Hän lisäksi tietää, että pystyy halutessaan tekemään asioille jotain.

- Kumpikaan meistä kirjoittajista ei sano, ettemme koskaan laihduttaisi. Jos tulee se olo, että täytyy tehdä itselle jotain, niin silloin pitää tehdä. Kyse on siitä, että miten sen tekee. Juuri se on muuttunut radikaalisti omassa päässä, hän sanoo.

Mitä tulee koettuun koulukiusaaminen, tänä päivänä Aino-Kuutamo on kokemusten kanssa sinut. Koulukiusaajat ovat pyytäneet haukkumisia anteeksi, ja hän on saanut rauhan asian kanssa. Aina joskus epävarmuus ja miellyttämisen halu nousevat pintaan, mutta Aino-Kuutamo kokee seisovansa vankemmalla pohjalla näiden tunteiden kanssa.

- Olen joskus yrittänyt olla se, minkä olen ajatellut toisen ihmisen haluavan minun olevan. Se ei ole kuitenkaan vienyt puusta pitkälle, kun en olekaan ollut aito. Jos yrität olla sellainen, mitä muut ehkä haluavat sinun olevan, se ei toimi, hän sanoo.

- Olen oppinut olemaan onnellinen juuri näin ja pitämään itsestäni huolta. Menneisyyden ei tarvitse määrittää tekemisiäni. Koen, että ikävät kokemukset ovat myös antaneet voimaa mennä elämässä eteenpäin, Aino-Kuutamo summaa hymyillen.

Lue myös: Mies kirjoitti kauniin ylistystekstin vaimonsa kurveille - "Ei ole mitään seksikkäämpää"

Kilpailut

Uusimmat