Kuva: Fotolia

Kirjojen lukemisella useita terveyshyötyjä – jo muutama minuutti päivässä riittää

29.07.2017 17:15 - Emmi Moilanen

Lukuharrastus vahvistaa tehokkaasti muistia ja lievittää stressiä.

Lukeminen ja uusiin tarinoihin uppoutuminen avartavat maailmankuvaamme. Kirjan lukeminen on hyvää ajanvietettä esimerkiksi ennen yöunille käymistä, sillä tällä tavalla saat ajatuksesi nollattua menneen päivän askareista ja murheista. Lukemisella on myös muita useita positiivisia vaikutuksia elämäämme.

Prevention-sivusto kokosi yhteen lukuharrastuksen mukanaan tuomat terveyshyödyt.

Ymmärryksesi muita kohtaan lisääntyy

Kirjojen lukeminen stimuloi paitsi aivojamme, myös sosiaaliset taitomme karttuvat hyvän tarinan äärellä.

- Jos luet genetiikasta, opit geeneistä. Jos luet fiktiota, opit ihmisyydestä ja itsestäsi, toteaa psykologian professori Keith Oatley Toronton yliopistosta.

Lukeminen tarjoaa meille ainutlaatuisen tilaisuuden uppoutua jonkun toisen henkilön asemaan ja tunne-elämään. Tutkijat ovatkin osoittaneet, että tämä kasvattaa muun muassa empatiakykyä ja sosiaalisia taitojamme.

Kirjat lisäävät onnellisuutta

Preventionin artikkelissa kerrotaan aikaisempien tutkimusten osoittaneen, että aineettomat kokemukset tekevät meistä onnellisempia kuin materian omistaminen.

Lukeminen siis todistetusti lisää tyytyväisyyttämme. Pohjois-Texasin yliopistossa tehty tutkimus osoitti, että aikuiset, jotka lukivat säännöllisesti, olivat myös todennäköisesti tyytyväisempiä elämäänsä.

Lukeminen lievittää stressiä

Iso-Britanniassa Sussexin yliopiston tutkijat osoittivat, että lukeminen on tehokkain tapa stressin lievittämiseen, sillä kirjat löivät laudalta jopa musiikin kuuntelun, kävelylenkit ja teen juomisen. Jo kuusi minuuttia kirjan ääressä riitti sydämen sykkeen laskemiseen ja lihasjännitysten laukaisemiseen.

Lukemisen avulla vahvistat muistiasi

Hyvään kirjaan uppoutuminen voi todella tehdä hyvää myös muistillesi. Neurologyssa julkaistu tutkimus osoitti, että ajattelutyötä työtä stimuloivat aktiviteetit, kuten lukeminen, hidastivat merkittävästi kognitiivisten taitojen, kuten muistin, heikentymistä.

Lue myös: Haluaisitko lukea enemmän? 3 hauskaa tapaa sukeltaa kirjojen maailmaan

Lue myös: Stressi todella aiheuttaa harmaita hiuksia: Lue, mitkä tekijät saavat kuontalosi harmaantumaan

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat