Kuva: Fotolia

Älä koskaan juo kahta 0,5 litran energiajuomaa päivässä - "seuraukset jopa hengenvaarallisia"

28.04.2017 15:15 - Senni Loikala

Tutkimuksessa osallistujat joivat noin litran verran energiajuomaa, millä oli negatiivisia vaikutuksia heidän verenpaineeseensa ja sydämen terveyteensä.

Energiajuomien nauttiminen saattaa heikentää sydämesi terveyttä ja nostaa verenpainettasi, selviää tuoreesta amerikkalaisesta tutkimuksesta. Tutkimuksesta uutisoivat esimerkiksi The Telegraph ja Independent, ja se on julkaistu Journal of the American Heart Association -lehdessä.

Tutkimukseen osallistui 18 henkilöä, jotka jaettiin kahteen ryhmään. Ensimmäisen ryhmän jäsenet laitettiin juomaan noin litran verran - mikä vastaa kahta 0,5 litran pulloa - energiajuomaa, kun taas kontrolliryhmän osallistujat hörppivät mehua ja siirappia sisältävää kofeiinipitoista juomaa.

Energiajuomien vaikutukset

Kun juomat olivat juotu, tutkijat mittasivat osallistujien sydämen aktiivisuuden ja verenpaineen. Mittaukset toistettiin vielä kuuden tunnin kuluttua sekä seuraavana päivänä.

Molemmissa ryhmissä osallistujien verenpaineet nousivat pian juomisen jälkeen. Kun juomisesta oli kulunut kuusi tuntia, kontrolliryhmän verenpaine oli palautunut lähes normaaliksi. Energiajuomaa nauttineiden henkilöiden verenpaine puolestaan oli jonkin verran koholla vielä tuolloin.

Lisäksi energiajuomia nauttineiden henkilöiden sydämen toiminnassa havaittiin muutoksia. Tutkijat väittävät, että energiajuomat voivatkin saada sydämen lyömään epänormaalilla tavalla.

- Tästä mahdollisesti seuraavat rytmihäiriöt voivat olla hengenvaarallisia, tutkija Emily Fletcher sanoo.

Koska kyseessä on pienimuotoinen tutkimus, vaatii aihe vielä lisää tutkimusta, ennen kuin tuloksia voidaan pitää täysin luotettavina.

Tutkijat suosittelevat kuitenkin, ettet joisi energiajuomia tai että kuluttaisit niitä vain kohtuudella, jos kärsit korkeasta verenpaineesta tai jos sydämen terveydessäsi tai yleisessä terveydessäsi on ollut ongelmia.

Uutisoimme aiemmin, miten riippuvuus energiajuomiin oli tuhota Sannan, 30, terveyden ja talouden. Pääset juttuun tästä.

Lähteet: The Telegraph ja Independent

Lue myös: Tiedätkö, mitä kehossa tapahtuu juotuasi energiajuoman? Vaikutukset kestävät jopa vuorokauden

Kilpailut

Uusimmat