Kuva: Fotolia

Mistä tietää, että juoksukengät on aika vaihtaa uusiin? Viisi merkkiä

21.04.2017 09:45 - Reija Saarinen - Luettu 525 kertaa

Juoksukenkiä ei kannata käyttää liian pitkään. Huonot ja aikansa eläneet kengät kun tekevät treenaamisesta jopa kivuliasta.

Juoksu on tehokas ja halpa treenikeino. Siihen tarvitaan oikeastaan vain kunnolliset lenkkikengät, juoksuhousut ja paita sekä takki. Tämän jälkeen pääsee jo lenkkipolulle ja vaatevarastoa voi kasvattaa ajan kuluessa.

Tärkeimmässä roolissa ovat kuitenkin kengät. Niiden tulisi olla hyvät, jotta lenkkeilystä saa kaiken irti, eikä tee hallaa omalle keholleen.

Mutta mistä sitten tietää, että kengät olisi aika vaihtaa uusiin? Alla muutamia merkkejä, joita ei kannata jättää huomiotta.

1. Juokseminen sattuu

Jos lantio, jalat tai polvet kipeytyvät juoksulenkin jälkeen, saattaa olla aika vaihtaa kenkiä. Raajojen kipeytyminen nimittäin kertoo siitä, että kengät eivät enää tue tarpeeksi.

2. Pohja on kulunut

Kenkien pohja kuluu, aivan kuten auton renkaatkin. Jos kulutuspinta on liian kulunut, ei niiden tarttumapinta ole ehkä enää toivotunlainen ja jalat alkavat lipsua.

3. Takana on kasa kilometrejä

Jos juoksee ahkerasti, kuluvat tietenkin myös kengät. Kengät olisikin hyvä vaihtaa noin 500 kilometrin jälkeen. Sen jälkeen niiden hyvät ominaisuudet alkavat nimittäin radikaalisti heikentyä.

4. Kiertyvyys on liian hyvä

On olemassa hyvä testi, jolla jokainen voi tutkia kenkiensä kuntoa. Ota juoksukenkä käteen ja väännä kantapäätä ja kärkeä eri suuntiin. Kunnollisissa kengissä tulisi olla hyvä vastustuskyky, joten jos ne kiertyvät liian vähäisellä vaivalla, on kengät syytä vaihtaa.

5. Kenkä on aikansa elänyt

On hyvä myös kiinnittää huomiota kenkien kuntoon. Jos ne ovat ulkoisesti todella kärsineet, kertoo se suurella todennäköisyydellä siitä, että kengät kannattaa vaihtaa.

Oletko ajatellut aloittaa juoksuharrastuksen tänä keväänä? Hyvä valinta, sillä juoksu tekee keholle hyvää monellakin eri tavalla. Hyötyihin pääset tutustumaan täällä.

Oletko tullut koskaan ajatelleeksi, että juokseminen auttaa parantamaan myös muistia? Mielenkiintoisesta tutkimuksesta voit lukea lisää täältä.

Lähde: Pure Wow

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat