Kuva: Fotolia

8 kysymystä silmien laserleikkauksesta – asiantuntija vastaa

23.03.2017 11:15 - Katja Nygård

Miten silmien laserleikkaukseen pitäisi valmistautua ja missä tapauksissa leikkausta ei suositella? Optikko antaa vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin.

Minkälaisia näköongelmia silmien laserleikkauksella voidaan korjata?

Laserleikkauksella voidaan korjata likinäköisyyttä ja hajataitteisuutta. Myös plusnäön korjaaminen on mahdollista, mutta sen sopivuus selvitetään tapauskohtaisesti.

Ikänäköäkin pystytään leikkaamaan, mutta laserleikkausta paremmin siihen soveltuu niin sanottu linssileikkaus, jossa silmän sisälle oman mykiön tilalle vaihdetaan tekomykiö. Ikänäön alkuvaiheessa voidaan leikata laserilla toinen silmä näkemään kauas ja toinen lähelle.

Voiko kenen tahansa näön korjata laserleikkauksella?

Tämä selviää esitutkimuksessa, joka tehdään aina ennen leikkausta jokaiselle asiakkaalle. Tärkein leikkaukseen vaikuttava tekijä on sarveiskalvon pintakartta, eli topografiakuva. Siinä havaittava epäsymmetria tai poikkeavuus voivat vaikuttaa leikkauspäätökseen. Jos riskit todetaan liian suuriksi, leikkausta ei tehdä. Sarveiskalvon paksuus määrittelee sen, minkälaista leikkausmenetelmää voidaan käyttää.

Milloin laserleikkausta ei kannata tehdä?

Leikkaus voidaan tehdä ainoastaan täysi-ikäisille. Silmä saattaa kasvaa aina 25-vuotiaaksi asti.

Asiakkaan lasihistoriasta nähdään, minkälaisella aikavälillä näkö on muuttunut. Jos viimeisen vuoden aikana näössä on tapahtunut suuria muutoksia, on oletettavaa, että näkö voi olla vielä muuttumassa. Tällaisessa tapauksessa leikkausta ei kannata vielä tehdä.

Raskausaikana ja imettäessä joillakin hormonaaliset muutokset vaikuttavat väliaikaisesti kaukonäköä heikentävästi. Raskauden ja imetyksen on täytynyt päättyä ennen kuin leikkausta voidaan harkita.

Paljonko leikkaus maksaa? Saako siitä kela-korvausta?

Suurin hintaan vaikuttava tekijä on käytettävä menetelmä. Vanhimpana menetelmänä käytetty pintalaserointi on kaikkein edullisin. Se maksaa alle tuhat euroa yhdeltä silmältä. Uudempien laserleikkausten hinnat vaihtelevat noin 1200— 1800 euron välillä. Linssileikkauksen hinnat alkavat reilusta kahdesta tuhannesta eurosta.

Kelakorvauksen leikkauksesta saa vain siinä tapauksessa, jos tietyt ehdot täyttyvät.

Vaikuttaako näkökyvyn korjaaminen ainoastaan kosmeettisesti, vai voiko siitä olla muutakin hyötyä?

Näkökyvyn korjaaminen leikkauksella on joissain tilanteissa perusteltua myös käytännöllisillä tai terveydellisillä syillä.. Kaikissa tapauksissa ei aina saada toimivaa tai miellyttävää näönkorjausta silmä- tai piilolaseilla. Jos tavoitteena on työura tai esimerkiksi urheiluharrastus, joka pitää sisällään näkövaatimuksia, moni haluaa käydä korjauttamassa näköään leikkauksella.

Miten leikkaukseen tulee valmistautua?

Leikkaukseen varataan aikaa noin kaksi tuntia. Ennen toimenpidettä on mahdollista saada rauhoittava esilääkitys. Ennen leikkausta saa syödä ja juoda normaalisti.

Leikkaukseen tullaan ilman meikkiä. Piilolinssejä ei saa käyttää ennen leikkausta viikkoon. Piilolinssi turvottaa aina hieman sarveiskalvoa ja esitutkimuksessa silmälle tehdään tarkkoja mittauksia, jolloin mittaustulokset saattavat olla virheellisiä.

Ennen leikkausta ei kannata ottaa ripsienpidennyksiä. Leikkauksen aikana käytetään ripsiteippauksia, jolloin pidennykset kärsivät. Pidennykset ovat ongelmalliset myös jälkihoidon kannalta. Ne suurentavat leikkauksen jälkeistä tulehdusriskiä, koska pitkät ripset on hankala pitää puhtaina.

Mitä leikkauksen jälkeen tulee ottaa huomioon?

Autolla ajaminen heti leikkauksen jälkeen ei ole mahdollista, joten leikkaukseen ei kannata mennä omalla autolla. Viikko leikkauksen jälkeen tulee välttää silmien kastelua. Myös uiminen ja saunominen on kiellettyä tulehdusriskin takia.

Silmien koskettelua kannattaa välttää niin paljon kuin mahdollista. Etenkin öisin suojalasien käyttö on suositeltavaa, jottei unissaan vahingossa hankaa silmiä.

Kuinka pitkä on toipumisaika laserleikkauksesta?

Ensimmäiset 2-6 tuntia leikkauksen jälkeen silmissä voi olla roskan tunnetta, vetistelyä sekä polttelua. Silmän pinnan epiteelikerros uusiutuu muutaman päivän välein, joten silmät paranevat yleensä nopeasti.

Asiantuntija: Optikko Tarja Rajava/Medilaser.

Lue myös: Tilanteet, jotka vain silmälasien käyttäjä ymmärtää

Kilpailut

Uusimmat