Kuva: Shutterstock

Näin pidät grillisi kunnossa – Marttojen vinkit grillaajalle

21.06.2025 10:15 - Nina Turunen

Suomalaisen kesäkeittiön ydin on grilli.

Kesä kutsuu grillaamaan, mutta harva muistaa, että herkullisten makujen takana piilee usein hyvin huollettu grilli. Pinttynyt lika, rasvakerrostumat ja tukkeutuneet polttimet eivät ainoastaan pilaa ruokaa, vaan ne voivat myös aiheuttaa turvallisuusriskejä. 

Olitpa sitten hiili-, kaasu- tai sähkögrillin käyttäjä, oikeat puhdistustavat tekevät grillauksesta sujuvampaa ja pidentävät laitteen käyttöikää. Olemme koostaneet tähän juttuun Marttojen vinkit, joiden avulla pidät grillisi kunnossa.

Kaasugrillin puhdistus

Kaasugrillin ritilä tulee puhdistaa jokaisen käyttökerran jälkeen messinkiharjalla. Kun grillaus on ohi, kannattaa grilli jättää päälle täydelle teholle vielä noin viideksi minuutiksi. Tämä polttaa puhtaaksi grillin polttimet ja sisäpinnoille sekä laavakivelle kertyneen rasvan.

Polttimien alla olevat kaasuputket on hyvä harjata sivusuuntaisesti teräsharjalla. Jos kaasuaukot ovat tukossa, voi ne avata varovasti esimerkiksi neulalla. Myös polttimet tulee puhdistaa käyttöohjeiden mukaisesti.

Valurautainen grillilevy vaatii välillä vesipesun. Käytä kuumaa vettä ja harjaa, huuhtele ja kuivaa levy huolellisesti. Lopuksi grillilevy kannattaa rasvata kevyesti ruokaöljyllä tai suolattomalla sianrasvalla ruostumisen ehkäisemiseksi.

Myös grillin laavakivet kannattaa kääntää silloin tällöin ja samalla voi pyyhkiä grillin sisäseiniä puhtaaksi, mutta vasta kun grilli on jäähtynyt. Laavakivet olisi hyvä uusia vähintäänkin kerran vuodessa.

Hiiligrillin hoito

Hiiligrillin grillausritilä kannattaa harjata puhtaaksi messinkiharjalla heti grillauksen jälkeen, kun ritilä on vielä lämmin mutta ei polttavan kuuma. Hiilet ja tuhka on hyvä tyhjentää grillistä ajoittain palamattomaan, kannelliseen astiaan, ja sisäosat kannattaa puhdistaa säännöllisesti. Näin grilli ei ruostu eikä tukehdu pölyyn.

Grillaamisen jälkeen hiiligrillin tuhkan voi kaataa pois vasta, kun se on jäähtynyt paloturvalliselle tasolle. Kuumilla kesäkeleillä tuhkan jäähtyminen voi kestää jopa pari vuorokautta. Jäähtyneen tuhkan voi kierrättää sekajäteastiaan.

Sähkögrillin huolto

Sähkögrillin ritilä on syytä pestä jokaisen käyttökerran jälkeen. Muut osat puhdistetaan laitteen käyttöohjeiden mukaisesti, jotta sähköosat pysyvät ehjinä ja turvallisina.

Jos grillissä on puisia osia, kannattaa ne tarvittaessa öljytä esimerkiksi tiikkiöljyllä. Käytit sitten kaasu-, hiili-, tai sähkögrilliä, grilli säilyy parhaassa kunnossa, kun se pidetään suojattuna sateelta ja auringonpaahteelta esimerkiksi suojapeitteellä tai katoksessa. 

Kertakäyttöiset grillit rinnastetaan avotuleen, joten niiden käyttöä koskevat samat määräykset kuin avotulen tekoa, Martat muistuttaa. Kertakäyttöisen grillin pohja on myös erittäin kuuma, jolloin on tärkeää huolehtia siitä, että alusta on palamaton. Grilliä ei myöskään saa jättää valvomatta.

Lue myös: Grilliruoka voi pahimmillaan koitua lemmikin kohtaloksi - varothan näiden kesäherkkujen kanssa

Lue myös: Salama on yksi Suomen vaarallisimmista sääilmiöistä - ota haltuun suojautumisen perussäännöt

Lähde: Martat

Kilpailut

Uusimmat

Error - Virhe: 0 - Radio Nova

Pahoittelut (virhe 0)

Hakemaasi sivua ei löytynyt. Käytä navigaatiota löytääksesi hakemasi sivun.